Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]Walidacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cisu
Witam,

jestem pewny, że podobne tematy już były ale nie mogłem znaleźć nic, co by mi pomogło. Mam prosty formularz do logowania i do rejestracji. Mam niejakie pojęcie o php, sql i js ale nie wiem jak zrobić tak, że jak klikam na "Zaloguj" albo "Zarejestruj" to skrypt sprawdza bez przelogowania czy

- przy logowaniu - podane dane są poprawne i wykona dalsze instrukje
- przy rejestraji - podane dane są poprawne, czy takiego już np. login już nie ma i też wykona dalsze instrukcje.

Wszystko odbywa się na bazie MySQL.

Proszę o pomoc, nic jeszcze nie robiłem w ajaxie i nie wiem jak się za to zabrać.
potreb
Wpisz sobie w google form validation ajax.
Sprawdzanie po stronie przeglądarki danych zobowiązuje także do sprawdzania danych w php.
cisu
Szukam i nie bardzo, niby coś jest ale nie nadaje się dla mnie. Nie znalazłem dokładnie tego, co potrzebuję. W dalszym ciągu proszę o pomoc.
Spirit86
człowieku, zacznij od nauki szukania informacji

http://bassistance.de/jquery-plugins/jquer...gin-validation/

http://docs.jquery.com/Plugins/Validation
cisu
Przepraszam za głupie pytanie, ale czy to może sprawdzać dane pobrane z bazy danych mysql? Bo przykłady pokazują, że tylko o sprawdza wypełniony formularz, ja potrzebuję jeszcze pobieranie danych z mysql i porównywanie z wpisanymi.
Spirit86
jak pobierasz z bazy danych

1. mysql_connect("localhost", "mysql_user", "mysql_password") or
  2. die("Could not connect: " . mysql_error());
  3.  
  4. $result = mysql_query("SELECT id, name FROM mytable");
  5.  
  6. $row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM);
  7. echo '<input type="text" value="'.$row['name'].'" />';

to przy wysyłaniu formularza robisz walidacje. Dane sprawdzamy przed wgraniem do bazy danych, a nie po.
cisu
Chodzi mi o to, żeby po wpisaniu po pola np. login i opuszczeniu tego pola (onblur()) natychmiast i bez przeładowania skrypt sprawdził, czy dany login jest już w bazie danych. Nie bardzo umiem to wyżej podpiąć do tego ;/

Proszę, jeśli to możliwe, o w miarę zrozumiały kawałek kodu, który by to realizował.

ref

dalej nie wiem jak to zrobić ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.