cisu
31.10.2009, 20:33:24
Witam,
jestem pewny, że podobne tematy już były ale nie mogłem znaleźć nic, co by mi pomogło. Mam prosty formularz do logowania i do rejestracji. Mam niejakie pojęcie o php, sql i js ale nie wiem jak zrobić tak, że jak klikam na "Zaloguj" albo "Zarejestruj" to skrypt sprawdza bez przelogowania czy
- przy logowaniu - podane dane są poprawne i wykona dalsze instrukje
- przy rejestraji - podane dane są poprawne, czy takiego już np. login już nie ma i też wykona dalsze instrukcje.
Wszystko odbywa się na bazie MySQL.
Proszę o pomoc, nic jeszcze nie robiłem w ajaxie i nie wiem jak się za to zabrać.
potreb
31.10.2009, 21:01:26
Wpisz sobie w google form validation ajax.
Sprawdzanie po stronie przeglądarki danych zobowiązuje także do sprawdzania danych w php.
cisu
31.10.2009, 22:01:17
Szukam i nie bardzo, niby coś jest ale nie nadaje się dla mnie. Nie znalazłem dokładnie tego, co potrzebuję. W dalszym ciągu proszę o pomoc.
Spirit86
31.10.2009, 22:05:37
cisu
31.10.2009, 22:09:29
Przepraszam za głupie pytanie, ale czy to może sprawdzać dane pobrane z bazy danych mysql? Bo przykłady pokazują, że tylko o sprawdza wypełniony formularz, ja potrzebuję jeszcze pobieranie danych z mysql i porównywanie z wpisanymi.
Spirit86
31.10.2009, 22:28:45
jak pobierasz z bazy danych
echo '<input type="text" value="'.$row['name'].'" />';
to przy wysyłaniu formularza robisz walidacje. Dane sprawdzamy przed wgraniem do bazy danych, a nie po.
Chodzi mi o to, żeby po wpisaniu po pola np. login i opuszczeniu tego pola (onblur()) natychmiast i bez przeładowania skrypt sprawdził, czy dany login jest już w bazie danych. Nie bardzo umiem to wyżej podpiąć do tego ;/
Proszę, jeśli to możliwe, o w miarę zrozumiały kawałek kodu, który by to realizował.
ref
dalej nie wiem jak to zrobić ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.