Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ogólno pojęty problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Angel
Witam.

Ucze się PHP tzn mam zamiar, z książki "PHP 5" Wprowadzenie Helion. Taka biało turkusowa czy jak inaczej nazwać ten kolor smile.gif.
Ogólnie programuje w C++ raczej. Ale do pracy muszę opanować PHP.
Postawiłem serwer WAMP tak mocno zachwalany, miałem problemy z MYSQL, ale sobie poradziłem (zmieniłem mu port z 3306 na 3307) no i się włącza. Nie chce mi działać PHPMyAdmin ale co tam. Da się bez tego podobno żyć.
Ale chyba jednak nie, bo się okazuje że serwer nie działa poprawnie albo w książce są stare kody. Tworze stronę z takim kodem:

<head>
<title>Untitled Document</title>
</head>
<body>
<b>
<?php
if (
$_POST['uzytkownik']winksmiley.jpg{
print "Witaj, ";
print $_POST['uzytkownik'];
print"!";
}
else(print <<<_HTML_
<form method="post" action="$_SERVER['PHP_SELF']">
Twoje imię:<input type="text" name="uzytkownik">
<br/>
<input type="submit" value"Powiedz witaj">
</form>)
_HTML_;
?>
</b>
</body>
</html>
"

dostaje taki błąd:

Parse error: parse error in C:\wamp\www\2.php on line 11

To tworze prostszą wersje czyli arkusz taki:

"<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
<form method="POST" action="powiedz_witaj.php">
Twoje imię:<input type="text" name"uzytkownik" />
<br />
<input type="submit" value="Powiedz witaj" />
</form>
</body>
</html>"

i taki plik php:

"<?php
print "Witaj";
print $_POST['uzytkownik'];
print "!";
?>"

(z tą całą resztą ale nie chciałem już spamować haha.gif). No i dostaje takie błąd wtedy:

Witaj
Notice: Undefined index: uzytkownik in C:\wamp\www\powiedz_witaj.php on line 11
!

Z góry dziękuje za pomoc smile.gif.

P.S. Niby znalazłem że muszę wstawić isset przed zmienną ale nie da się tego zrobić inaczej?
phpion
Chyba tutaj masz błąd (wyświetla się emota, a nie powinna biggrin.gif):
  1. if (
  2. $_POST['uzytkownik'];) { // tu jest emota, pewnie za sprawą ;)
  3. print "Witaj, ";
  4. print $_POST['uzytkownik'];
  5. print"!";
  6. }

Powinno być tak:
  1. if (
  2. $_POST['uzytkownik']) { // bez ;
  3. print "Witaj, ";
  4. print $_POST['uzytkownik'];
  5. print"!";
  6. }
piotrooo89
stary dostajesz pars errory masz kupe braków z podstaw języka... przeczytaj jakiś kurs (w domyśle lepszy) bo nic się w Twoim kodzie nie klei.
Angel
Tak,fakt. Tam był błąd. Ale naprawienie go nic nie dało. Otrzymałem taki o to błąd:
Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in C:\wamp\www\2.php on line 17
piotrooo89
ja mówię jeszcze raz poczytaj jakiś kurs... co mamy Ci pomagać literówki znajdywać, no bez przesady...
Angel
Ale mnie zawsze tacy ludzie wkurzali na innych forach. To jest kod przepisany z książki. Pierw się czepiasz że jest kiepski i mam sobie poczytać kurs. A teraz że robię literówki.
Nie po to bule za książkę żeby bawić się w kursy, chyba że się okaże że w kodach z książki są jakieś nieprawidłowości. Jak są, to mi to powiedz wyraźnie albo pokaż. A nie, biadolisz tak bez sensu. Fajnie że ty to umiesz i rozumiesz.
phpion
  1. <head>
  2. <title>Untitled Document</title>
  3. </head>
  4. <body>
  5.  
  6. <?php
  7. if (isset($_POST['uzytkownik'])) {
  8. print "Witaj, ";
  9. print $_POST['uzytkownik'];
  10. print"!";
  11. }
  12. else {
  13. echo '<form method="post" action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'">
  14. Twoje imię:<input type="text" name="uzytkownik">
  15. <br/>
  16. <input type="submit" value"Powiedz witaj">
  17. </form>';
  18. }
  19. ?>
  20.  
  21. </body>
  22. </html>
piotrooo89
ale jak będziesz miał n takich błędów to n razy będę Ci musiał je poprawić? widocznie książka to jakiś programistyczne dno jak po przepisaniu do edytora sypie samymi errorami. dlatego zwróciłem Twoją uwagę na to abyś przeczytał jakiś kurs np w necie. jest tego naprawdę mnóstwo i darmowe. i nie biadole bez sensu tylko chce Ci pomóc, zrobisz coś sam to już będziesz wiedział jak postępować.
Angel
Dzięki phpion.
Piotrooo89 jak wiadć błąd był w tym co napisałem an końcu swojego posta. Czyli że serwer ma coś z php.ini jak już zdążyłem znaleźć na forum.

Teraz bym chciał się dowiedzieć, jak się da to naprawić i doprowadzić do normalności smile.gif.

Dzięki phpion.
Piotrooo89 jak wiadć błąd był w tym co napisałem an końcu swojego posta. Czyli że serwer ma coś z php.ini jak już zdążyłem znaleźć na forum.

Teraz bym chciał się dowiedzieć, jak się da to naprawić i doprowadzić do normalności smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.