Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] 2 x submit
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grzegorz_g
mam taki oto formularz(skrót)

1. <form action="index.php" method="POST" id="post">
  2. <input name="page" type="hidden" value="generation2" />
  3. <input name="akcja" type="hidden" value="1" />
  4.  
  5. <select name="ssfontsize" onchange="this.form.submit();" style="width:200px;">
  6. <option <? if ($_POST['ssfontsize']==10) print "selected='selected'" ?> value="10">10</option>
  7. <option <? if ($_POST['ssfontsize']==11) print "selected='selected'" ?> value="11">11</option>
  8. <option <? if ($_POST['ssfontsize']==12) print "selected='selected'" ?> value="12">12</option>
  9. <option <? if ($_POST['ssfontsize']==13) print "selected='selected'" ?> value="13">13</option>
  10. <option <? if ($_POST['ssfontsize']==14) print "selected='selected'" ?> value="14">14</option>
  11.  
  12. <input type="submit" value="send" />
  13.  

i teraz zależy mi by w onchange, nie przenosiło ukrytego pola formularza i danej akcja=1, ta dana ma być wysłana tylko w momencie naciśnięia submit. Jest to do zrobienia questionmark.gif Czekam na jakieś pomysły
potreb
Może jakiś warunek w php?
  1. <?php
  2. if($mojwar != 1) {
  3. ?>
  4. <input name="page" type="hidden" value="generation2" />
  5. <input name="akcja" type="hidden" value="1" />
  6. <?php
  7. }
  8. ?>
grzegorz_g
teraz zrobiłem tak:

1. <? if ($wyslij) { ?><input name="ak" type="hidden" value="1" /><? } ?>

gdzie submit jest

1. <input type="submit" name="wyslij" value="2" >

jednak selecty w moim formularzy nie wysyłają pola ukrytego "akcja", jednak naciśniecie SUBMIT'a jeden raz nie powoduje oczekiwanej reakcji. Dopiero po wysłaniu go jeszcze raz działa ale selecty tez pobierają wartość pola ukrytego "akcja".
thek
Da się. Podpowiem tylko tyle. Pole, które ma ustawione disabled nie przechodzi do zmiennych $_POST winksmiley.jpg
Najlepiej więc gdy nieco poprawisz kod na tyle, że cały czas wcześniej jest on disabled i naciśnięcie submit z guzika mu disabled usuwa lub cały czas jest on aktywny, a wybranie opcji z select mu tuż przed wysłaniem disabled ustawia. Z tego co pamiętam było zdarzenie onbeforesubmit, ale onsubmit chyba też by dało radę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.