Chcę zrobić na stronie formularz wysyłający tekst z załącznikiem. Z PHP dopiero zaczynam przygodę, więc oparłem się na skryptach z netu. Znalazłem dwa i je połączyłem. Niestety problem polega na tym, że w momencie wejścia na podstronę z formularzem on automatycznie się wysyła, oczywiście pusty i na dole mam napis potwierdzający to. Oczywiście chodzi o to żeby sam się nie wysyłał, a dopiero po prawidłowym wysłaniu generował potwierdzenie.
Proszę Was spójrzcie w kod i pomóżcie, bo pewnie rozchodzi się o drobną instrukcję:) Dzięki z góry:)
<table border="0" width="100%" style="height: 100%"><tbody><tr><td> <br><br><br><font size=2px face="Verdana" color="#D40000"><b><center>ZAPYTAJ NAS<center></b></font><br><br> <?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta if ($_POST["submit"]==0) { // wyświetlamy formularz echo "<table align=\"center\" height=\"100%\" width=\"100%\" border=\"0\"> <FORM NAME=\"zalacznik\" METHOD=\"post\" ENCTYPE=\"multipart/form-data\"> <tr> <td width=\"200\" align=\"center\">Treść wiadomości</td> <td align=\"left\"><textarea name=\"tresc\" id=\"tresc\" style=\"border: 2px #D40000; border-style: solid; height: 200px; width: 400px;\"></textarea></td> </tr> <tr> <td width=\"200\" align=\"center\">Imię</td> <td align=\"left\"><br><textarea name=\"imie\" id=\"nick\" style=\"border: 2px #D40000; border-style: solid; height: 15px; width: 200px;\"></textarea></td> </tr> <tr> <td width=\"200\" align=\"center\">Nazwisko</td> <td align=\"left\"><br><textarea name=\"nazwisko\" id=\"nazw\" style=\"border: 2px #D40000; border-style: solid; height: 15px; width: 200px\"></textarea></td> </tr> <tr> <td width=\"200\" align=\"center\">Adres e-mail</td> <td align=\"left\"><br><textarea name=\"email\" id=\"email\" style=\"border: 2px #D40000; border-style: solid; width: 200px; height: 15px\"></textarea></td> </tr> <tr> <td width=\"200\" align=\"center\"><br>Załącznik / CV</td> <td align=\"left\"><br> <input type=\"hidden\" name=\"wyslij\" value=\"1\" /> <input type=\"hidden\" name=\"MAX_FILE_SIZE\" value=\"2000000\" /> <INPUT type=\"file\" name=\"plik1\" style=\"border: 2px #D40000; border-style: solid; width: 200px; height: 20px\" /> </td> </tr> <tr> <td><br> </td> <td><br><INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Wyślij\" onclick=\"return confirm('Wysłać formularz?');\" /> </form> </tr> </table>"; } //sprawdzenie czy załącznik pochodzi z formularza if ($_POST["submit"]==0) $nazwisko = $_POST["nazwisko"]; $imie = $_POST["imie"]; $email = $_POST["email"]; $tresc= $_POST["tresc"]; { // dane o odbiorcy, nadawcy $odbiorca="tomasz.jab@wp.pl"; $tytul="Formularz ze strony www.apuniapol.pl"; $nadawca = "WWW.APUNIAPOL.PL"; $nadawca_mail="email@email.pl"; // treść listu $tresclistu = " Nazwisko: $nazwisko Imię: $imie email: $email tresc: $tresc "; } // definicja nagłówków $naglowki = "From: $nadawca <$nadawca_mail>\n"; $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\n"; $naglowki .= "Content-Type: multipart/mixed;\n"; $naglowki .= "\tboundary=\"___$znacznik==\""; // nagłówki listu $tresc="--___$znacznik==\n"; $tresc .="Content-Type: text/plain; charset=\"iso-8859-2\"\n"; $tresc .="Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"; $tresc .="\n$tresclistu\n"; // nagłówki i obsługa załącznika $plik_nazwa_tmp = $_FILES["plik1"]["tmp_name"]; $plik_nazwa_oryginalna = $_FILES["plik1"]["name"]; $plik_wielkosc = $_FILES["plik1"]["size"]; { $tresc .="--___$znacznik==\n"; $tresc .="Content-Type: image/gif\n"; $tresc .="Content-Disposition: attachment;\n"; $tresc .=" filename=\"$plik_nazwa_oryginalna\"\n"; $tresc .="Content-Transfer-Encoding: base64\n\n"; $tresc .="--___$znacznik==--\n"; } // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia echo "<div align=\"center\"><strong><br><br>Wiadomość została wysłana poprawnie!<br><br></strong></div>"; ?> </td></tr></tbody></table>