Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] styl tylko dla default
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
DeyV
Czy możliwe jest ustawienie by dany styl działał tylko dla jakiegoś taku, nie posiadajacego przypisanej żadnej klasy?
np.
Cytat
aby dotyczył <p> , ale już <p class="jakas" > nie
?

Oczywiśćie wiem, że wszystkie ustawienia css dotyczące <p> można 'nadpisać' w klasie 'jakas' ale nie zawsze jest to wygodne, szczególnie jeśli pojawia się ich więcej.
kszychu
Kod
p {

text-indent: 15px;

}

Takie domyślne ustawienia można strosować do wszystkich obiektów (body, table, td, tr,....)
DeyV
tiaa.
Problem w tym, że taki zapis powoduje równocześnie, że każdy potomek p,
czyli np. p.content, o ile nie będzie miał nadpisanej tej wartości 'ręcznie', to ją odziedziczy.
W wielu przypadkach jest to przydatne, czasem jednak wolałbym tego uniknąć.
kszychu
Niestety tak już jest. Lajf is brótal....
FiDO
Wydaje mi sie, ze da sie to zrobic w CSS2 (ale zapomnij wtedy o IE users), widzialem mechanizmy ktore moga to umozliwic, ale nie znam CSS2 az tak dobrze, wiec trzeba poczekac az Dominik odwiedzi topic winksmiley.jpg

---
Chociaz .... moze obejdzie sie bez niego winksmiley.jpg

Kod
5.8.1 Matching attributes and attribute values

Attribute selectors may match in four ways:

[att]

Match when the element sets the "att" attribute, whatever the value of the attribute.

[...]

Example(s):

For example, the following attribute selector matches all H1 elements that specify the "title" attribute, whatever its value:

H1[title] { color: blue; }

Definiujesz wtedy 2 style, jeden dla wszystkich, np. H1, a drugi tak jak wyzej, dla calej reszty, ktory neguje to co jest w stylu dla wszystkich.
DeyV
Dokładnie o coś takiego by chodziło.
Dzięki
Dominik
Oczywiscie to co napisal FiDO jest prawdziwe a ja tylko uzupelnie o bardziej zaawansowane metody:
- Pseudoklasa :first-child
- Selektor child
- ewentualnie selektory Adjacent sibling
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.