Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div i układ płynny
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
tryhp3
mam stronkę która jest podzielana na 3 sekcje
-nagłówek
-treść
-stopka
zawarte jest to w w 3 divach
strona ma zajmować całą dostępną szerokość i wysokość dostępnego okna przeglądarki, co udało się prawie uzyskać...
ale po kolei...
nagłówek i stopka mają określoną wysokość
sprawę całej szerokości okna załatwia np:
  1. <div id="header">
  2. <div id="h-lewa">
  3. <div id="h-prawa">
  4. </div>
  5. </div>
  6. </div>

w stylach:
  1. #h-lewa {
  2. width: 100%;
  3. float: right;
  4. margin-left: -280px;
  5. }
  6.  
  7. #h-prawa {
  8. margin-left: 280px;
  9. }

podobnie jest ze stopką, z treścią również tylko trzeba sobie policzyć dostępną wysokość ekranu, minus nagłówek i stopka, ja to robię tak:
  1. * {
  2. margin: 10;
  3. }
  4. html, body {
  5. height: 100%;
  6. }
  7. .header {
  8. height: 180px;
  9. }
  10. .tresc{
  11. min-height: 100%;
  12. height: auto !important;
  13. height: 100%;
  14. margin: -180px auto -90px; /*stopka, treść i nagłówek*/
  15. }
  16. .footer {
  17. height: 90px;
  18. }

Podobnie jak dla nagłówka mamy
  1. <div id="tresc">
  2. <div id="t-lewa">
  3. <div id="t-prawa">
  4. </div>
  5. </div>
  6. </div>

I wszystko by było ładnie, ale "t-lewa" i "t-prawa", zajmują wysokość jaka jest im potrzebna, a ja chce żeby one zajmowały dokładnie całą przestrzeń wyznaczoną przez div id="tresc".
emp
Ja się nie szczypie bez sensu i nie marnuje czasu tylko robię takie rzeczy na tabelkach 1 minuta roboty działa od razu na każdej przeglądarce bez żadnego kombinowania. Zauważ że jak strony są tylko na divach to zawsze mają stała szerokość nie bez powodu.

Tabelka to normalny element html-a i normalnie jak każdy inny element powinieneś go używać.

@down Drako ja te strony znam nie od dziś i te śmieszne argumenty dla lamusów którzy sami niczego nie sprawdzają też. Zrobisz stronę która się dopasowuje do rozdzielczości strony i gdzie masz kolumny z określonymi szerokościami i takie które się dostosowują na divach to jak ci się to uda to nakombinujesz się, zmarnujesz nie 5 minut tylko 5 godzin, twój kod będzie strasznie skomplikowany, większy bo przekombinowany i o wiele cięższy, ale najpierw ci się to musi udać tak żeby chodziło na większej ilości przeglądarek niż jedna. Nie jestem fanem ani diwów ani tabelek czy też hejterem i zupełnie mnie nie obchodzi lansowanie się na profesjonalistę bo nie używam tabelek. Nigdy nie byłem i nie będę "profesjonalistą" a to określeniu kojarzy mi się z lansującymi się lamusami.
tryhp3
divy wymusza co innego, i muszą zostać
darko
@emp, no nie wiem, polecam Ba! Powstał nawet powiedzmy komiks czy coś w tym rodzaju.
tryhp3
zrobiłem parę eksperymentów z udziałem
  1. position:absolute;
i efekt mnie zadowala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.