Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Problem z zapisaniem treści formularza w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fiona
witam,

robię coś na wzór sklepu internetowego. na stronie z konkretną książką chcę umożliwić dodawanie opinii poprzez prosty formularz z jedym polem textarea. formualrz zapisany jest w osobnym pliku sklep_opinion_form.php:

Kod
<form name = "opinie" action = "main.php" method = "POST">

<table border="0" align="center">
<tr><td>
<h3><center>Dodaj opinię</center></h3>
</tr></td>
<tr><td>
  <textarea type="text" name="opinia" cols=70 rows=10></textarea>
</td></tr>

<tr><td align="right">
<input type="submit" value="dodaj">
</td></tr>

</table>
</form>

formularz wywoływany jest przez funkcję 'addopinion' umieszczoną w pliku z innymi funkcjami działającymi na stronie. oprócz treści opinii do bazy zapisywany jest równiez identyfikator komentowanej książki i użytkownika. po kliknięciu przycisku 'dodaj' identyfikatory dodają sie prawidłowo, wiec zapytanie jest poprawne. problem jest z dodaniem treści opinii - jej pole w bazie jest puste.

Kod
function addopinion($id){

include ("sklep_opinion_form.php");

$ksiazkaid = $id;
$klientid = $_SESSION['UserId'];
$opinia = $_POST['opinia'];

if(!makeDBConnection()){
        echo("<h3 align='center'>Wystąpił błąd serwera. ");
        return;
          }

$query = "INSERT INTO opinie values (NULL, '$ksiazkaid', '$klientid', '$opinia', NULL)";

if(!mysql_query($query)){
        echo("<h3 align='center'>Wystąpił błąd. Dane nie zostały zapisane.</h3>");
        return;
        }

}

byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź :-)
lor
wrzuć sobie
  1. echo '<pre>';
  2. print_r($_POST);
  3. echo '</pre>';

i wyłap w którym miejscu gubisz posta, mam przeczucie, że gdzieś przeskakujesz na inną 'stronę' i gubisz te dane
fiona
dziękuję za odpowiedź.

treść opinii "wyrzuca" na stronę główną 'main.php', na którą następuje przekierowanie po zatwierdzeniu formularza. chciałabym, żeby formularz powracał do strony przedmiotu, której adres wygląda tak:

main.php?action=showitem&id=$arr[Id]

coś mi się wydawało, że warto było pokombinować w formularzu z polami input typu hidden, ale nie dało to oczekiwanego rezultatu. czy rzeczywiście te pola mogą tutaj pomóc?
Robert007
Cytat
coś mi się wydawało, że warto było pokombinować w formularzu z polami input typu hidden, ale nie dało to oczekiwanego rezultatu. czy rzeczywiście te pola mogą tutaj pomóc?

to zawsze pomaga przenieść prawidłowe ID czy nazwy jaka była użyta przy otwarciu formularza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.