Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] powrot karetki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xix
mam sobie plik txt, w ktorym zapisywane sa daty z wykorzystaniem php. daty te zapisywane sa jedna pod druga - im pozniejsza jest data (im blizej jej do terazniejszosci), tym jest ona nizej.
chcialbym zmienic kolejnosc zapisywania tych dat, wiec nastepna w kolejnosci wpisywana data powinna byc zapisywana w pierwszym wierszu pliku.
jaka jest metoda aby karetka wracala na sam poczatek pliku, by tam ta data zostala zapisana?
darko
rewind($file_handle);
xix
zgodnie z instrukcja wrzucilem "r+", ale to tylko zastepuje mi date w pierwszym wierszu - pojawia sie nowa data, a stara znika(?).
cim
Witam,

niestety musisz najpierw wczytać całą zawartość pliku do zmiennej. Potem otwórz plik w trybie 'w' (zapis, kasuje zawartosc, jeżeli nie ma pliku to go tworzy) i zapisz nową zawartość a później starą (wczytaną wcześniej).

Pozdrawiam
xix
a nie da sie tego zrobic tak, jak ponizej podaje?
1. powrot karetki na poczatek (metoda 'r+')
2. wstawiam Enter (jesli jest w ASCII, jak nbsp)
3. ponowny powrot karetki na poczatek (przed wstawiony enter)
4. wpisanie wlasciwej daty.

nie wiem, jak jest Enter w ASCII - moze to sie nawet jakos inaczej nazywa, bo juz tego szukalem wczesniej i zamiast wlasciwego jakies glupoty znalazlem ( http://www.fileformat.info/info/unicode/char/2386/index.htm ).
marcio
Po co tak kombinowac nie mozna normalnie a/a+/w potem odczytujesz za pomoca file() i dajesz array_reverse() na to samo wyjdzie.
xix
wlasnie w tym rzecz, ze chcialbym miec docelowy plik odpowiednio zapisany, by wykorzystac go gdzie indziej w czyms innym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.