Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny] Który framework po za ZF ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Sajrox
Witam,

Od niedawna zastanawiam się nad poznaniem nowego frameworka, obecnie piszę w ZF. Jednak chciałbym także posiadać znajomośc czegoś innego.

Poniżej wymienie propozycje oraz cechy które powoduję że te pozycje są odrzucane (może nie słusznie)

Kohana (3.x):
- Zbliżająca się wersja 3.0 wnosi duże kontrowersyjne zmiany. Doczytalem się że ludzie bardzo mocno krytykują wersję 3.0. Głównie jeśli chodzi o model HMVC
- Braki w dokumentacji. Mowa tutaj o wersje 2.x. Zapewne w kolejnej problem będzie się powtarzał.

CakePHP:
- Bardzo małą wydajność kodu. Nawet ZF bardzo mocno wyprzedza ten framework. Może się wiązać z tym że przy średniej klasy projektach, może powstać problem z wydajnością.

CodeIgniter:
- Rozwijane przez 1 osobe (?)
- Kod jest dośc przestarzały (php4)
- Żadkie aktualizacje oraz wprowadzanie nowych funkcjonalności.
- Czy CI nie umiera śmiercią naturalną ?

Yii:
- Bardzo młody projekt. Dlatego prawdopodobnie jest on mało dojrzały (mogę się mylić)
- Mała społeczność (cięzko będzie znaleść rozwiązanie na dany problem)

DooPHP:
- podobnie jak Yii
- brak pełnej dokumentacji wraz z przykłądami

W chwili obecnej najbardziej sięwacham między CakePHP a Kohana. A jakie jest wasze zdanie ? smile.gif
Crozin
Masz przyklejony wątek "Wybór frameworka" - dlaczego z niego nie skorzystasz?
Sajrox
Watek o któym piszesz nie wyjasnia mojego problemu.

Chodzi o to czy moje obawy co do każdego frameworka są słuszne.
wiewiorek
A czemu w Twoim zestawieniu nie ma Symfony - jednego z 3. najpopularniejszych na świecie ?
Marcstee
CakePHP niestety ale odradzam. Z mojego krótkiego doświadczenia z tym FW wynika, że albo robisz tak jak ci nakazuje to Cake albo nie działa. Cała automagia CakePHP to cudowna sprawa do poki nie staniesz przed problemem gdzie chcesz coś zrobić co nie zostalo przewidziane w dokumentacji. Wtedy cała czar pryska. Taki przykład: chciałem zrobic formularz w który miałby jednego hiddena o name "id_newsletter". Formularz ten był w widoku do akcji z controlera raporty i wstawienie $html->hidden(......) powoduje, że za każdym razem jest tam id raportu. Troche to namieszałem sorry. Anyway problem jest taki, że o wiele szybciej jest napisac <intput type="hidden" name="id_newsletter" value="<?php echo $zmienna ?>"/> niz próbować tej automagii aż zadziała.

W skrócie chce powiedziec, że ten FW jest super dopoki działasz według jego zasad. Prównując elastyczność na przykład Symfony z CakePHP to jak prównanie, galaretki z sztabką tytanu.
Sajrox
Nie wymieniłem Symfony ponieważ skoro już znam ZF to nie ma potrzeby uczyć się drugiego tak rozbudowanego frameworku. Teraz szukam czegoś mniejszego i lekkiego. Jednak zawierającego wszystkie podstawowe klasy potrzebne do zbudowania średniej klasy serwisu.

Gdyby nie to że Kohana w nowej wersji zapowiada tyle dziwnych nie do końca udanych rozwiązań, wybrał bym ten framework a tak musze szukać alternatywy.
bełdzio
co do docsów Kohany może nie jest najlepiej, ale w necie jest pełno tutków tak więc nie ma problemu z nauką smile.gif
marcio
Jak dla mnie doc kohany jest jak najbardziej zrozumialy dla laikow wiec nie wiem o co kaman.

Tutkow i przykladow tez jest pelno.

Mephistofeles
Dlaczego zakładasz, że znając Zenda nie przyda ci się symfony? To dwa całkiem różne fw, i warto byłoby spróbować tego drugiego smile.gif.
NuLL
CakePHP nie powinien sie pojawiac na tej liscie bo korzysta z PHP4... W glowie mi nie miesci jak ktokolwiek moze to wykorzystywac...
Sajrox
Cytat(NuLL @ 2.01.2010, 20:36:15 ) *
CakePHP nie powinien sie pojawiac na tej liscie bo korzysta z PHP4... W glowie mi nie miesci jak ktokolwiek moze to wykorzystywac...

Powiem że w tej chwili CakePHP spadł u mnie na ostatnio pozycję smile.gif Po opiniach wielu osób, stwierdziłem że nie nadaje się on do bardziej profesjonalnych zastosowań, gdzie musimy pisać niestandardowe rozwiązania. A wydajność po prostu dyskwalifikuje ten framework.

W tej chwili bardzo powaznie zastanawiam się nad DooPHP. Dlaczego?
1) Wydajność, wydajnośc i jeszcze raz wysoka wydajność.
2) Prosty w naucei obsłudze
3) Bardzo lekki
4) Zawiera wszystko co jest niezbędne do pisania aplikacji WWW (MVC, Routing, Wielojęzyczność, ORM, szablony, Ajax, Cache, Helpery itp...)

Brakuje mi w nim jeszcze obsługę wielu modułów jak w ZF (np. default, admin) ale myślę że zapewne da się to jakoś obejść smile.gif
wiewiorek
Jak tak bardzo zależy Ci na wydajności to napisze, że Symfony 2 ma być najszybszym frameworkiem PHP - jak to będzie to zobaczymy, ale takie są założenia smile.gif
Mion
Polecam kohana, a co do dokumentacji to http://docs.kohanaphp.com/ + google i nie ma większego problemu winksmiley.jpg
Sajrox
Cytat(wiewiorek @ 3.01.2010, 20:48:03 ) *
Jak tak bardzo zależy Ci na wydajności to napisze, że Symfony 2 ma być najszybszym frameworkiem PHP - jak to będzie to zobaczymy, ale takie są założenia smile.gif

Poszukałem troche informacji o Symfony 2 i powiem Ci że bardzo zaintrygował mine ten wykres:
http://fabien.potencier.org/talk/22/phpque...y-2?position=29

Jeśli tak będzie jak jest to tutaj przedstawione to kto wie może skusze się na tego frameworka. Jednak na razie szukam czegoś lekkiego.

Post wyżej zachwalałem DooPHP.
Jednak po dokładnym zapoznaniu się z nim stwierdziłem że brak podziału na moduły oraz brak obsługi Layoutów dyskwalifikuje go na chwile obecną.
Yii w wersji 1.1 ma to wszystko i jest bardzo wydajny i lekki wiec czekam na wersję stabilną. Martwi mnie tylko to że rozwija go tylko 6 osób. Dość mało aby zaufać i zaczać tworzyć w nim projekty na większą skalę.

Co do Kohany to poczekam na wersję 3.1. Bo z tego co wyczytałem wersja 3.0 wprowadza dość kontrowersyjne zmiany które mają być zmienione w wersji 3.1
Crozin
"Hello World Benchmark" - takie coś to o kant d...y rozbić można - jest to kompletnie niemiarodajne.
dr4ko
A do czego ma służyć ten "lekki" framework że symfony jest "za ciężka"? Jaki jest sens uczenia się czegoś czego nie można zastosować do poważnych projektów?
kosmowariat
to są jakieś frameworki poza ZF questionmark.gifbiggrin.gif aaevil.gif hehe

A może pora przeczytac w dokumentacji nt. optymalizacji ZF ;]
Sajrox
Szukam czegoś co mało wazy oraz jest dość wydajne. ZF tutaj odpada, nie dość że jego paczka zajmuje okolo 30 MB to dodatkowo nie należy on do demonów szybkości.

Kolejnego frameworka szukam do prostych stron zawierających kilka podstron itp... Nie widzę sensu stosować do tego typu projektów ZF.

Jak na razie Yii spełnia wszystkie moje oczekiwania smile.gif
k_@_m_i_l
To polecam Kohane. Zajmij się wersją 2.3.x
Wydajna, lekka, prosta do nauki. Z dokumentacja nie ma problemów, jak niektórzy twierdzą. Wystarczy poszukać i sie znajdzie rozwiązanie. Docs jest pełny, zawiera wszystko co potrzeba.
darko
Cytat(Sajrox @ 4.01.2010, 19:10:49 ) *
Szukam czegoś co mało wazy oraz jest dość wydajne. ZF tutaj odpada, nie dość że jego paczka zajmuje okolo 30 MB to dodatkowo nie należy on do demonów szybkości.

Dokładnie 22.3 Mb waży sam folder library (zf.1.9.5), a Ty zapewne będziesz wykorzystywał jakieś 3% z tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.