Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] div obok diva i width 100% oraz pytanie dot. Photoshopa :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damiankossek
Witam, wlasnie mam takowy problem smile.gif Mam w photoshopie wzorek ktory chcialbym uzyc jako tlo strony, gdy stworze nowy obrazek i nadam mu ten wzorek a potem zaznacze np. 200x200px i zapisze to jako tlo to wtedy widac na stronie ze `tlo jest nierowne`... Mam nadzieje ze rozumiecie moj problem smile.gif

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie smile.gif
Mam taki problem, chcialbym stworzyc dwa divy ktore bylyby obok siebie, problem w tym ze ten z lewej strony ma miec szerokosc 300px a div z prawej strony 100% (Czyli do konca strony) ...

Przyklad:

1. #lewy
  2. {
  3. float: left;
  4. width: 300px;
  5. height: 100px;
  6. }
  7.  
  8. #prawy
  9. {
  10. float: right;
  11. width: 100%;
  12. height: 100px;
  13. }

Gdyby sie dalo najprosciej dla #prawy byloby dac width: 100% - 300px; ale niestety tak sie nie da.. Jakies pomysly ?
Szeszek1992
Co do tych divów
  1. *{margin:0px;}
  2. #lewy
  3. {
  4. float: left;
  5. width: 300px;
  6. height: 100px;
  7. }
  8. #prawy
  9. {
  10. width: *;
  11. height: 100px;
  12. }
djgarsi
Co do PSa to musisz zauważyć punkt w którym wzorek się powtarza. Innego sposobu nie widze.
Mephistofeles
Możesz poszukać pliku z wzorkiem, i sprawdzić jego wymiary.
dr_NO
Co do PS'a sprawa jest prosta, stwórz z obrazka który stworzyłeś Pattern (edit / define pattern) i na nowym dokumencie wypełnij nim obraz. Zobaczysz czy dobrze skonstruowałeś zakończenia i czy Ci się wzorek "składa" jak powinien.
Damiankossek
Dzieki wszystkim za rady smile.gif Photoshopa zaraz wyprobuje, ale problem mam z CSSem, zrobilem to co polecil Szeszek smile.gif Wszystko jest ok, pod IE jak i FireFoxem, lecz gdy wlacze w IE Compatibility Mode, to podczas gdy zwezam strone to pasek nie idzie do konca ekranu... Dalem min-width: 1000px i niby jest ok, ale podczas gdy wlacze wlasnie te compatibility mode i zwezam ekran to Div mi przeskakuje pod lewego diva... smile.gif Mam nadzieje ze zrozumieliscie, jezeli nie to wgram strone na serwer i wam pokaze smile.gif

Pozdrawiam
Szeszek1992
Możesz wrzucićwinksmiley.jpg
Napisz, jaki efekt chcesz dokładnie osiągnąć.
Damiankossek
Twoj sposob: (Przygladaj sie ustawieniu boxow, przy wylaczonym compatibility jeden jest pod drugim, natomiast przy wlaczonym jest ok, lecz jak zwezysz okno to jeden opada)

http://wczasykolobrzeg.hekko.pl/damiankossek/test/

Co prawda osiagnalem moj efekt, ale to raczej zabawa z grafika itp ... (Nie satysfakcjonuje mnie to :/ 100x wygodniej byloby gdyby bylo tak jak chce.. a tutaj dalem position absolute, jeden div jest pod drugim, musialem w jednym obrazku powylaczac cienie itp ..) No i chcialbym wiedziec na przyszlosc jak mozna uzyskac taki efekt .. Div obok diva z width do konca strony smile.gif

http://wczasykolobrzeg.hekko.pl/damiankoss...ektdouzyskania/

Wiec jakbym mogl Twoim sposobem osiagnac moj efekt ? Jezeli nikt nie bedzie wiedzial jak uzyskac taki efekt to zostawie swoj sposob .. Lecz heh ... winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Szeszek1992
http://ludwik.org/faux-columns-pl/
Może się przydaćwinksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.