Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Formularz i dwie akcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
InosU31
Witam

Mam maly klopot z formularem i po wielkim kombinowaniu formularz "PRAWIE" spełnia swoj cel. Niestety tylko prawie:/

Otórz mam formularz i w nim liste rozwijana "<select>" w ktorej jak wybiore ilosc z listy np. 2 to mi sie odsieza strona i pokazuje mi dwa pola do zaznaczania plikow (te pola pokazuja sie dopiero po wybraniu jakiejs ilosci - czyli odswierzeniu strony). Jesli wybiore 5 to bedzie to 5 pol, itd. To dziala mi dobrze tylko problem w tym ze jak wcisne przycisk "wyslij" to mi odswieza jeszcze raz strone i te pola do zalacznia plikow znikaja i dopiero jak za drugim razem klikne "wyslij" to strona wysyla sie n podany adres. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzic zeby po nacisnieciu "wyslij" odrazu mi wyslalo dane na podana strone - zeby mi nie odswiezalo jeszcze raz strony.

formularz :
  1. <form enctype="multipart/form-data" action="{$akcja}" method="post">
  2.  
  3. Wybierz ilosc zdjec*:<br>
  4. <select name="ilosc_foto" onChange="submit();">
  5.  
  6. {$ile_zdjec}
  7.  
  8. </select>
  9.  
  10. <input type="submit" name="przycisk" value="Zmien" >
  11.  
  12. </form>
  13.  

kod w php :
  1. if (empty($_POST['ilosc_foto']) or !empty($_POST['ilosc_foto']))
  2. {
  3. if (isset($_POST['przycisk']))
  4. {
  5. $fotopage->tassign['akcja'] = "?page=a_zmien_fotki&amp;aoc=zmieniono_".$_smol_letter."&amp;pid=".$_GET['pid']."\"";
  6. //exit;
  7. }
  8. else
  9. {
  10. $fotopage->tassign['akcja'] = "?page=a_zmien_fotki&amp;aoc=zmien_".$_smol_letter."&amp;pid=".$_GET['pid']."\"";
  11.  
  12. $fotopage->tassign['dodaj_zdjecie'] = "";
  13. if (isset($_POST['ilosc_foto']) AND (!empty($_POST['ilosc_foto'])))
  14. {
  15. for ($b=1;$b<=$_POST['ilosc_foto'];$b++ )
  16. {
  17. $fotopage->tassign['dodaj_zdjecie'] .= "Dodaj :<input type=\"file\" name=\"foto".$b."\" class=\"buttonstyle\"><br><br>";
  18. }
  19. }
  20. }
  21. }

ten kod w php tylko w takiej postaci mi dziala - jak probowalem go troche pozmieniac to zamiast akcja = "?page=itd" wyskakuje mi {$akcja}

ma ktos jakies pomysly questionmark.gif z gory dzieki za jakies podpowiedzi bo ja juz naprawde trace wiare ze cos z tego bedzie:/

pozdrawiam
lukaszgolder
Może po prostu zrezygnuj z jednego przesyłania formularza i skoro korzystasz z funkcji Javascriptu - onchange, to wyświetlanie tych pól też zrób w JS, ewentualnie z pomocą Ajaxu. Wtedy wszystkie dane będą przesyłane tylko raz i pola nie będą znikać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.