Piszę tutaj bo w dziale Pro nie mam prawa zakłądania tematu....
Ale po kolei. Pisze sobie w miarę skomplikowaną aplikację finansową. Kilkadziesiąt klas, które współpracują między sobą. Kilkaset funkcji, kilka wbudowanych silników zewnętrznych. Jednym słowem mega sajgon. Baza - ponad 300 tabel oO
Napotkałem parę problemów, z którymi musiałem się zderzyć. Do tej pory z wszystkiego wychodziłem obronną ręką!
Niestety! Napotkałem jeden strasznie poważny. W trakcie planowania aplikacji (wiadomo - szybko szybko) zagapiłem się. I stanąłem w trudnym położeniu.
Założmy, ze utworzyłem sobie tablicę $_jakasTablica, która przechowuje kupę ważnych informacji - na przykład inne tablice "systemowe", z których musze korzystać w różnych miejscach. Planując i kodząc klasy nie myslałęm o tym - jest utworzona globalna tablica więc jej użyję :/
I teraz składam system do kupy łączę ze sobą i nagle jestem w czarnej dupie - kilkaset funkcji bez dyrektywy global $_jakasTablica
Dlatego zwracam się do Was z zapytaniami kilkoma:
1. Czy istnieje możliwość utworzyć zmienną predefiniowaną w PHP? Jeżeli tak to proszę o informację jak - mogę nawet kompilować źródła specjalnie do tego - nieważne to będzie szybsze niż przerabianie kodu i żeby działało jak na przykład tablica $_SESSION
2. Czy istnieje jakaś magiczna metoda "zaocznego" dopisania zmiennej globalnej do każdej wywoływanej funkcji?
3. Proszę o niepodawanie informacji w stylu - "zastosuj extended replace na wszystkich plikach"
Z góry dziękuję za pomoc