Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] tworzenie formularza ... straszny balagan
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zbyneksmetana
Jestem poczatkujacy i mam pytanie. Stworzylem formularz za pomocą klasy Zend_Form w Kontrolerze . Jak dodalem do niego troche "elementow" metoda "addElement" robi sie niezly balagan (duzo kodu i nieczytelny) ... az strach pomyslec jakby wygladala stronka gdybym tym sposobem dodal wiecej kodu. Jak tego uniknąć ... tworzyc jakies wlasne klasy np. MojFormularz itd.

Mam tez prosbe czy ktos zna jakiegos linka z przykladowym projektem jakiejs prostej (ale nie prymitywnej jak w tutorialach strony internetowej ) ... chodzi mi o zobaczenie jak sobie ludzie radza z narastajacym chaosem kodu smile.gif.

Pozdro
Zbynek
pawel.s
zrób np w katalogu application stwórz katalog forms i tam trzymaj klasy.

przykład Form.php a w nim

1. forms_Form extends Zend_Form {
  2.  
  3. public function init(){
  4. $element = new Zend_Form_Element_Text('nazwa');
  5. $element2 = new Zend_Form_Element_Text('nazwa2');
  6.  
  7.  
  8. $this->addElements(array($element, $element2));
  9. }
  10.  
  11. }
  12.  

a w akcji kontrolera

1.  
  2. $form = new forms_Form();
  3.  
  4. $this->view->form = $form;
  5.  

jak coś sorki za literówki pisałem z palca.
zbyneksmetana
Dzieki ... cos w tym rodzaju robilem ze tworzylem wlasne klasy. Musze doczytac jeszcze o sposobie automatycznego ladowania klas typu Katalog_Klasa. MAm jeszcze jedno pytanie ... dla innych elementow ktore tworzymy tez robimy takie katalogi podobnie jak Forms dla Form itd? Nigdzie nie moglem znalezc przykladu jakiejs strony zeby zobaczyc to w praktyce. Mam pare ksiazek sciagnietych i tam za zwyczaj mowia o podstawach a nie ma nic o tym jak to wszystko grupowac.

Pozdro
pgrzelka
Cytat
dla innych elementow ktore tworzymy tez robimy takie katalogi podobnie jak Forms dla Form itd?

Kod
/plugins Plugin_
/models Model_
/models/DbTable  Model_DbTable_
/views/helpers  View_Helper_
/views/filters  View_Filter
zbyneksmetana
Dzieki za wskazowki
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.