Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP]Expires headers - jak to zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nowy_pehapowiec
Jak ustawić długość przechowywania plików css, obrazów i innych w keszu przeglądarki użytkownika?

pozdro
Pilsener
Z tego co wiem da się ustawić ogranicznik pamięci podręcznej:
http://pl.php.net/manual/pl/function.sessi...che-limiter.php

Można też ustawić odpowiednie meta dla strony lub wysłać odpowiednie nagłówki headerem.

Ale to leży po stronie usera, jeśli user nie życzy sobie, by przeglądarka zapamiętywała np. wypełnione formularze czy zapisywała stronę na dysku to możesz ustawiać dowolne nagłówki a i tak nic nie zdziałasz, jak sobie ustawię historię na 24 godziny a Ty mi każesz stronę trzymać 60 dni to kto wygra?

Zainstaluj dodatek do HTTP i potestuj różne nagłówki na różnych przeglądarkach - jedne będą skłonne do współpracy, inne nie. To co wyślesz to i tak będzie tylko sugestią dla przeglądarki, w dodatku różne przeglądarki mogą wymagać różnych nagłówków i dysponować różnymi systemami cachowania stron.
nowy_pehapowiec
Właśnie o tą sugestie mi chodzi. Szczególnie zależy mi nie pobieraniu plików css i obrazów za kazdym razem kiedy user przegląda stronę. Dodatek do firebuga jako jeden z błędów wyświetla mi właśnie brak daty ważności plików css.
Pilsner czego używasz do analizy ruchu http na stronach?

pozdro
thek
A ja ze swojej strony podsuwam pomysł o htaccess smile.gif Można w nim określić jakie typu plików mają być u usera i kiedy odświeżane. Zainteresuj się frazami: ExpiresActive i ExpiresByType winksmiley.jpg
nowy_pehapowiec
a jak ustawić to poprzez mete w sekcji head?
thek
Przez metę? Powiem tylko tyle, że w moim przypadku sekcje w meta wszystkie niemal przeglądarki ignorowały winksmiley.jpg Niestety dopóki nazwa pliku pozostaje niezmienna to nawet ustawianie no-cache, expires i tym podobnych mechanizmów w znacznikach meta było ignorowane przy pobieraniu z serwisu danych co kończyło się tym, że zamiast pobrać nowe z serwera brało z cache'u. Dopiero odświeżanie z pominięciem cache skutkowało. Przynajmniej w sytuacji gdy z poziomu ftp nadpisałem jakiś plik innym (konkretnie pliki jpg zastępowałem).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.