mam stronę na której są dwa formularze
1. dodawanie danych do bazy(cały czas widoczny)
2. edycja danych (pojawia sie dopiero po kliknieciu w link do edycji )
pierwszy formularz działa dobrze, drugi w połowie bo pojawiają się odpowiednie dane do edycji, jednak jak wprowadzę zmiany i klikne w przycisk popraw to i tak zadziała pierwszy submit i zamiast edytowac dane formularz dodaje nowy rekord

na pewno mógłbym to rozwiązać gdyby formularze odwoływały sie do osobnych skryptów, jednak podoba mi się jak działa to wszystko na jednej stronie i chciałbym aby tak zostało, jednak sam nie potrafię zmusić tego do działania.
To jest mój pierwszy kontakt z PHP (ok 5 dni z tym walcze) więc proszę o wyrozumiałość.
załączam fragment kodu.
<?php $url = $_POST['url']; $keyword = $_POST['keyword']; if($url and $keyword) { // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO static_data SET url='$url', keyword='$keyword', added_date='1234567890', active='1'"); } ?> <?php /* usuwamy rekord */ } /* zapytanie do tabeli */ /* wyświetlamy wyniki, sprawdzamy, czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0 */ /* odczytujemy zawartość wiersza z tabeli */ /* wczytujemy dane do formularza */ /* w formularz znajdują się ukryte pola "a" z wartością "save" i pole "id" z wartością zmiennej id */ echo '<form action="" method="post"> <input type="hidden" name="a" value="save" /> <input type="hidden" name="id" value="'.$id.'" /> url:<input type="text" name="url" value="'.$lista['url'].'" /> keyword:<input type="text" name="keyword" value="'.$lista['keyword'].'" /> active:<input type="text" name="active" value="'.$lista['active'].'" /> <input type="submit" value="popraw" /> </form>'; } } elseif($a == 'save') { /* odbieramy zmienne z formularza */ $id = $_POST['id']; /* uaktualniamy tabelę */ mysql_query("UPDATE static_data SET url='$url', keyword='$keyword', active='$active' WHERE id='$id'") } // pobierabie wartości z tabeli $sql = "SELECT id, url, keyword FROM static_data WHERE active = 1 ORDER BY url ASC"; // wyświetlanie rezultatu na ekranie } ?>
kod to zlepek z tutoriali i kursów które przerobiłem w ostatnim czasie więc prosze nie krytukować jakości kodu, chociaż wszystkie sugestie mile widziane.