Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]The mimetype of file x could not be detected- Zend Form
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Robert1985
The mimetype of file 'Green Sea Turtle.jpg' could not be detected

1. foreach ($subform_2->getElements() as $Numer => $Element){
  2. $Element->setDestination('./public/upload/');
  3. $Element->addValidator('Size',true,array('min'=> '10KB','max'=>'5MB','bytestring'=>false));
  4. $Element->addValidator('Count',true,array('min'=>'0','max'=>'1'));
  5. $Element->addValidator('Extension',true,array('jpg','jpeg','pjpeg','png','gif'));
  6. $Element->addValidator('ImageSize',true,array('minheight'=>'5','minwidth'=>'5'));
  7. $Element->addValidator('IsImage',true); <<<<<<<<<<<
  8. $Element->addValidator('MimeType',true,'image'); <<<<<<<<<<<
  9. $Element->addFilter('Rename','./public/upload/','file'.$Numer);

Dwie zaznaczone linijki generują powyższy błąd przy próbie uploadu obrazu. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Widziałem ,że były to bugi dla wersji < 1.10 niestety korzystam z 1.10 i wyskakuje to samo. Na google nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu. Jeżeli macie jakiś dzialający skrypt z uploadem i sprawdzaniem typu mime to wrzućcie kod, lub jeżeli możecie napiszcie jakie moduly trzeba mieć aktywne w php.ini lub httpd.conf ,bo na tym się nie znam dobrze.
mazy
spróbuj wgrać zenda 1.10.1 ZF-9121
Robert1985
Wgrałem ZF 1.10.1 niestety nadal dostaję ten sam komunikat przy próbie sprawdzenia typu mime.
darko
  1. $Element->addValidator('MimeType',true,'image');

'image' chyba nie jest poprawnym typem mime, spróbuj tak:

1. $Element
  2. ->addValidator('MimeType', false, array('image/jpeg', 'image/png', 'image/gif'))
  3. ->addValidator('Extension', false, 'jpg,png,gif');

Dodam, że te walidatory łatwo oszukać zmieniając nagłówki i rozszerzenie pliku, więc raczej nie ma sensu z nich korzystać, a przynajmniej na nich polegać jako jakiekolwiek zabezpieczenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.