Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ats2008
Witajcie,

Problem wydaje się banalny, ale zaskoczył mnie.

Mam następujący kod obszaru textarea formularza:

1. <textarea name="tresc" id="tresc" rows="5" cols="50" >'.$_POST['tresc'].'</textarea>

umieszczony w skrypcie php, ale mniejsza.

Chodzi o to, że tekst nie przechodzi do nowej linijki po dojechaniu do końca pierwszego rzędu, tylko rozszerza ze scrolem pole formularza w nieskończoność.

Problem jest, o dziwo, we wszystkich normalnych przeglądarkach, tylko IE wyświetla normalnie tekst od nowej linijki.

Poprzeglądałem strony internetowe i okazuje się, że problem jest nagminny, nawet w profesjonalnych firmach webmasterskich z wieloletnim starzem... Większość formularzy typu textarea rozszerza się w ten sposób. Mój przykład jest tutaj.

Znacie może jakiś sposób na normalne wyświetlania tekstu, tzn. przechodzenie do nowej linijki, a jak tekst będzie większy niż 5 linijek (rows="5") to będzie rozszerzał się w dół (ze scrollem?).

Dzięki wielkie.

potreb
Nie wiem na jakich przeglądarkach pracujesz, ale u mnie wszystko jest okey, tekst przechodzi do nowej linii.

Zresztą profesjonalne firmy nie stosują szablonów z gwiezdnych wojen: http://atsdesign.pl/hosting.php ohmy.gif

Dla tej strony dałbym nagrodę, nie wiem za co ale dałbym: http://www.raj.free.ngo.pl/
ats2008
ups,

wiedziałem, że ktoś będzie szperał po moich stronach, następne przykłady umieszczę na jakimś cba.pl lub coś smile.gif

Niemniej, osobiście dopiero zacząłem się bawić z formularzami i zdziwiłem się, że Opera, Netscape i FF nie zawija treści, z kolei:
IE, Chrome i Safari czytają dobrze, tzn. zawijają tekst.

Dodam jeszcze, że wyszperałem gdzieś, że za zawijanie odpowiedzialna jest właściwość wrap. Ustawiam:
  1. <textarea wrap="physical" rows="5" cols="30"></textarea>
  2. </form>

, ale to nie daje wyników w 3 pierwszych przeglądarkach - znaczy, że na kompie mam coś nie tak?questionmark.gif
Zachowują się tak jakby miały ustawiony wrap="off" cały czas, bo tak właśnie zachowują 3 pozostałe przeglądarki, kiedy mają go wyłączony.

A tutaj przykłady.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.