Robię mu stronę wykorzystująca "przyjazne adresy url" budowane w oparciu o PATH_INFO i nadawanie na sztywno rozszerzeń poszczególnym plikom:
np: htaccess dla pliku kontakt
<Files ~ "^(kontakt)$"> ForceType application/x-httpd-php </Files>
Niestety ForceType nie działą na home.pl:(
Znalazłem gdzieś opis jak zrobić to od drugiej strony w takiej sytuacji, czyli nadać plikom rozszerzenia (kontakt.php) ale przy pomocy mod rewrite zamienić takie żądanie na postać "przyjaznego adresu" czyli kontakt:
RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_URI} !.*(\.png|\.gif|\.jpg|\.js|\.css)$ RewriteRule (kontakt)/(.+) $1.php/$2 [L] RewriteCond %{REQUEST_URI} !.*(\.png|\.gif|\.jpg|\.js|\.css)$ RewriteRule (kontakt) $1.php [L]
I teraz wszystko jest ok, jesli dział istniejący jako fizyczny plik jest działem ostatnim w strukturze budowy strony, natomiast jeśli są poddziały mam problem z działaniem np. formualrzy, bo np:
dla adresu www.strona.pl/kontakt/formularz/ (gdzie kontakt reprezentuje plik działu kontakt.php a formularz to podział istniejący tylko jako wartość w adresie)
wyświetlenie wartości $_SERVER['PHP_SELF'] wyświetla:
[sciezka]/kontakt.php
a nie [sciezka]/kontakt.php/formularz, przez co np. w formularze znajdujące się w podziałach, zawsze wysyłają dane do działu głównego a nie do siebie

Domyślam się, że to problem z tymi regułami mod rewrite, a ja nie miałem z nimi zbyt wiele do czynienia, dlatego proszę o pomoc jak temu zaradzić, i czy problem może dotyczyć faktycznie tych reguł czy szukać gdzie indziej?