Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][SQL][PHP] Znajdowanie najblizszych obiektow wedug wspolrzednych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bojakki
Mam taka sytuacje. Mam w bazie powiedzmy 4 obiekty, ktore sa punktami na mapie o 2 wspolrzednych (liczone wg rownoleznikow i poludnikow):

id wsp1 wsp2
1 54 18
2 50 19
3 33 44
4 51 25

I teraz chce zrobic tak by znalezc obiekt ktory jest najblizszy obiektowi nr 1, czyli robie operacje:

1. $sz1 = 54;
  2. $wy1 = 18;
  3. $sz2 = 50;
  4. $wy2 = 19;
  5.  
  6. $km = rad2deg(acos(sin(deg2rad($sz1)) * sin(deg2rad($sz2)) + cos(deg2rad($sz1)) * cos(deg2rad($sz2)) * cos(deg2rad($wy1-$wy2)))) * 111.18957696;
  7. print 'Ortodroma: '. $km. 'km <br />';

To dla obiektu nr 2 odleglosc 450km
I teraz mam pytanie. Jak mozna zrobic to w miare wydajnie by operacja sparwdzila 1500 obiektow, ustawila wyniki wedlugug odleglosci i wybrala ten o najmniejszej odleglosci od punktu a. Liczenie nie musi byc z Ortodroma, bo nie potrzebuje sprawdzic jaka dokladnie odlegosc jest, ale to ktory obiekt jest najblizej
wookieb
Poczytaj o algorytmie zamiatania płaszczyzny.
Ale wydaje mi się, że w twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie tabeli obległości pomiędzy każdym z punktów (albo chociaż z ich częścią). Odpowiednio założyć indexy i masz bardzo szybko wynik.
Kshyhoo
Ja stawiam na algorytm Dijkstra. Sprawdź tu.
Bojakki
Chlopaki, przemyslalem sprawe i tzreba to zrobic tak, ze:
- wyciagam z bazy tabele z id i wspolrzednymi i dla kazdej z osobna obliczam odleglosc, wrzucajac jendoczesnie id i obliczona odleglosc w tymczasowa tablice
- sortuje tablice
- wybieram punkt o najmniejszej odleglosci i wpisuje w rekord wzgledem ktorego byla obliczana odleglosc.

W ten sposob dla kazdego rekordu odleglosc liczona by byla tylko raz. Co jakies 2-3 meisiace by sie to aktualizowalo i tyle.

Tylko teraz mam prosbe o pomoc w napisaniu skrypciku:

Mamtak
  1. $sz1 = '52'; $wy1 = '43';
  2. $query = mysql_query("SELECT id, sz, wy FROM obiekty WHERE id>0 ") or die(mysql_error());
  3. while($row = mysql_fetch_row($query))
  4. {
  5. $odleglosc = rad2deg(acos(sin(deg2rad($sz1)) * sin(deg2rad($row['sz']) + cos(deg2rad($sz1)) * cos(deg2rad($row['sz'])) * cos(deg2rad($wy1-$row['wy'])))) * 111.18957696;
  6. }

Jak teraz wyniki z petli wrzucac do tablicy w php?
tablica ma 2 kolumny: id i odleglosc wyliczona z powyzszego wzoru
altruista2
  1. $odleglosc = rad2deg(acos(sin(deg2rad($sz1)) * sin(deg2rad($row['sz']) + cos(deg2rad($sz1)) * cos(deg2rad($row['sz'])) * cos(deg2rad($wy1-$row['wy'])))) * 111.18957696;

uśmiałem się, ktoś tu chyba spał na matematyce biggrin.gif
  1. // $x1, $y1, $x2, $y2 - wspolrzedne punktow 1,2
  2.  
  3. $odleglosc = sqrt(($x2-$x1)*($x2-$x1) + ($y2-$y1)*($y2-$y1));

A wyliczanie najbliższego najbliższego punktu można zrobić po prostu w samym tylko zapytaniu SQL... smile.gifsmile.gif
Bojakki
Ktos chyba spal na geografii i nie wie ze ziemia jest kula.
altruista2
To co za problem zapisywać współrzędne geograficzne jako X,Y?

Wtedy całe zapytanie wygląda tak:
  1. $x = 435; // Szerokość naszego punktu (płaskie)
  2. $y = 813; // Wysokość naszego punktu (płaskie)
  3.  
  4. $sql = "SELECT ID, x, y, (sqrt((x-$x)*(x-$x) + (y-$y)*(y-$y))) as Odleglosc FROM obiekty ORDER BY Odleglosc ASC LIMIT 1";

Prawda że proste?

Jest tylko problem kuli ale wtedy wykonujemy to samo zapytanie, tylko odejmujemy od $x, $y granicę płaszycny i wykonujemy drugie zapytanie.

A jeśli chcesz się trzymać tego :
  1. rad2deg(acos(sin(deg2rad($sz1)) * sin(deg2rad($row['sz']) + cos(deg2rad($sz1)) * cos(deg2rad($row['sz'])) * cos(deg2rad($wy1-$row['wy'])))) * 111.18957696;

To wpisz to do mojego zapytania zamiast:
  1. (sqrt((x-$x)*(x-$x) + (y-$y)*(y-$y)))

Tutaj masz funkcje matematyczne w MySQL:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mat...-functions.html
Być możę będziesz wtedy musiał w bazie również trzymać szerokości w radianach aby to szybciej działało smile.gif
l3l0
Może warto zainteresować się tym:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/spa...extensions.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.