Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana][SQL]Mappowanie atrybutów produktu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Ormin
Witam serdecznie.

Sprawa obrazuje się następująco - pisze moduł który byłby w stanie wykonać większość funkcji dla typowego sklepu. Mam tabelę produktów o następujących polach:

Kod
id

category_id  ( klucz obcy )

name

type

description

price

currency

attributes

Dręczącą mnie kolumna jest attributes. Jak wiadomo,  baza SQL ( a przynajmniej MySQL, nie wiem jak to wygląda w innych - tutaj też prosilbym o jakieś objaśnienia ) nie obsługuje pola typu ,,tablica" czy ,,obiekt", natomiast nie chcę robić drugiej tabeli specjalnie dla atrybutów. Stąd pomysł, by przemappować te atrybuty z stringa w bazie na obiekty ORM przy ładowaniu modelu, oraz spowrotem przy zapisie. Ogółem, składnia wygląda tak:

Kod
atrybut||wartosc||atrybut2||wartosc2

Teoretycznie wszystko działa, jednak szczerze mówiąc nie mam do takiego zapisu zaufania. Tutaj moje pytanie - czy znacie jakies sposoby na wybrnięcie z problemu, wykluczając drugą tabele dla atrybutów?

Pozdrawiam,
Alex a.k.a. Ormin smile.gif

thek
Serialize przy zapisie, unserialize przy odczycie chyba powinno Ci wystarczyć? winksmiley.jpg
Ormin
Niesamowite.. pracować z frameworkami i nie znać takich bajerów. Człowiek uczy się całe życie.. smile.gif

W każdym razie, bardzo bardzo bardzo wielkie dzięki, myśle że temat jest do zamknięcia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.