Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]PASCAL POMOCY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrzysiekKCN
Cześć wam.
Jutro muszę wytłumaczyć w szkole program z pascala.
Czy mógł by mi ktoś z tym pomóc? Nie wszystkie linie rozumiem. Poniżej podaje program według mojego wytłumaczenia.
  1.  
  2. 1. program potega; <-- nazwa programu
  3. 2. var
  4. 3. a:integer; <--- liczba całkowita ze znakiem
  5. 4. n:byte; <--- bajt
  6. 5. function potegacalkowita (a:integer; n:byte):integer; <--- funkcja potęgi z podanymi 2 głównymi składnikami.
  7. 6. begin <-- początek działań potęgi.
  8. 7. if n=0 then potegacalkowita := 1 <-- jeżeli wykładnik jest równy 0 to poega = 1
  9. 8. else <-- jeśli nie
  10. 9. if (n mod 2 = 0) then <-- jeżeli wykładnik jest parzysty to potegacałkowita = potęgowanie (sqr) funkcjipotęgi (liczba i wykładnik podziel przez 2)
  11. 10. potegacalkowita := sqr (potegacalkowita (a, n div 2))
  12. 11. else <-- jeśli nie
  13. 12. potegacalkowita := a * sqr (potegacalkowita (a, n div 2)) <-- potegacałkowita = liczba razy potęgowanie funkcji (liczba i wykładznik podziel przez 2)
  14. 13. end; <-- koniec działania funkcji
  15. 14. begin <-- początek programu
  16. 15. write (' podaj liczbę: '); readln (a); <--- wczytywanie liczby
  17. 16. write (' podaj wykladnik: '); readln (n); <--- wczytywanie wykładnika potęgi
  18. 17. writeln (a, '^', n, ' = ', potegacalkowita (a, n)); <--- wyświetlenie funkcji
  19. 18. end. <--- koniec programu

Dużo popełniłem błędów?
Z góry dzięki za pomoc
webdice
Cytat(KrzysiekKCN @ 3.03.2010, 19:18:10 ) *
(...) Dużo popełniłem błędów? (...)

Wiele. Jeden z nich to wybór złego forum. Wszystko masz opisane w komentarzach. Zamykam, potem usunę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.