Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pokaż/ukryj ale jako menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Napisałem funkcję do pokazania i ukrywania elementu po kliknięciu na link/div czy cokolwiek gdzie damy onclick.

1. function viewmenu(id) {
  2. var n = document.getElementById(id);
  3. if(n.style.display == 'none'){n.style.display = 'block';}else{n.style.display = 'none';}
  4. }

Jednak chciałbym zrobić efekt taki jaki jest w programach lub w google doc. Mianowicie klikam na link, pokazuje się div z ktorego mogę wybrać jakąś pozycję lub po prostu z informacją. Jednak co muszę zrobić aby po kliknięciu poza polem tego diva, został on zamknięty, zmianił się styl na display:none.

Chodzi mi o efekt menu, taki jaki jest używany w programach "plik, edycja, widok".
albrzykowski
Witaj,

To powinno być pomocne, wystarczy, że zmodyfikujesz dla swoich potrzeb:
http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/przykla..._rozwijane.html

Pozdrawiam
!*!
albrzykowski - to samo już zrobiłem, pokazuje to powyższy kod jaki podałem, jednak nie widzę tam opcji, wskazówki dzięki której mógłbym zrobić menu zamykane po kliknięciu poza obszarem diva.
MateuszS
moze nadaj kazdemu innemu polu onClick i funkcje z display none, albo jakiemus divowi ktory obejmuje cala strone nadaj onClicka winksmiley.jpg
!*!
To raczej jest mało opłacalne, bo niby skąd mogę wiedzieć gdzie użytkownik akurat kliknie winksmiley.jpg
piotrooo89
a w jQuery toggle?
!*!
piotrooo89 tzn? Nie potrzebny mi akordeon.

Powtórzę, poszukuję sposobu na chowanie diva == menu po kliknięciu w jakiś inny obszar niz sam div. Przykładem tego jest menu w google doc, albo każde inne menu w aplikacji... Jak nie wiecie o co chodzi to kliknijcie sobie na przycisk start, wysunie się menu, aby je zamknąć trzeba kliknąć na jakiś inny obszar ekranu. Chcę uzyskać dokładnie taki sam efekt.
erix
To robisz coś takiego:

dla największego obiektu (o ile pamiętam, to dla document) można przypisywać zdarzenia. Daj mu onlick -> funkcja ukrywająca menu. Tylko że przy klikaniu na menu może być potrzebne coś w stylu cancelBubble, ale to ostatecznie, bo menu też przecież powinno się po kliknięciu chować. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.