Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][CSS] Niepoprawne ścieżki sylów i plików graficznych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prestor3
Dobra ludziska pisze tutaj bo miałem dziś przyjemność pomagać klientowi w ogarnięciu strony w PHP choć akurat sam w NET raczej siedze..
No i to co dzisiaj spotkałem poniszczyło moją wąską konstrukcję winksmiley.jpg Głupia sprawa, wstyd się przyznać ale rozwiązania nie znalazłem logicznego

Tak więc Klient ściągnął cały serwis przez FTP na dysk...i tam sobie grzebaliśmy na nim (głównie zmiany kosmetyczne więc bez serwera interpretera PHP)

A rozchodzi się o to, że mimo iż pracowaliśmy na stronie na dysku to co byśmy nie zrobili jak wyświetlałem stronę w przeglądarce
wszystkie grafiki i style cały czas ładował mi ze strony na serwerze WWW.

Mimo tego, że ścieżki były podane w formacie np "../images/img.jpg" itd.. no ja to rozumiem jako ścieżkę bezwzględną i dla takiego zapisu powinien
ładować plik cofając się do nadrzędnego katalogu względem dokumentu w którym był ten zapis i tam z folderu images brac img.jpg
czyli w moim przypadku z dysku twardego.

Tymczasem jak otwierałem stronę w przeglądarce dodatek Firefox Webdeveloper wskazywał, że pliki wszystkie ładują się z www.strona.com/images/img.jpg

Czy ktoś może mi to logicznie wytłumaczyć ? bo zbaraniałem sciana.gif
novy85
a czyściłeś pamięć podręczną przeglądarki? kiedyś miałem podobne problemy i to pomogło, albo odświeżanie strony za pomocą CtrlCmd+Shift+R (przynajmniej w FF)
Agape
a jak to niepomoze sprobuj inna przegladarka, chociaz efekt powinien byc ten sam to czasem zdarzaja sie jakies anomalia. Jak to niepomoze to sproboj wejsc na strone z innej sieci webproxy albo np adobe browser ktore zrobi screen Twojej strony (chyba tak sie to nazywa, w g znajdziesz). Ale to NA PEWNO jakies cache
batman
Proszę wysłać do dowolnego moderatora/opiekuna PW z poprawną nazwą tematu.
Do tego czasu temat pozostanie zamknięty.

Otwieram.
henieq
Podejrzewam, że w head masz ustawiony tag base

więcej pod tym linkiem na www.w3schools.com/

prestor3
Dzięki za pomoc ... masz racje jest tag BASE, pierwszy raz widzę ten tag. Człowiek się uczy całe życie pzdr!:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.