Podczas sprawdzania działania środowiska, na wszystkich projektach, które miałem gotowe i które działały na wcześniejszym php 5.2 bez problemu pojawiły się nowe komunikaty i ostrzeżenia wynikające jak się domyślam z różnic pomiędzy php wersją 5.2 a 5.3. Ze wszystkimi sobie poradziłem z wyjątkiem jednego, który zasiewa mi w ogromnych ilościach ekran:P
Strict Standards: Only variables should be passed by reference in C:\WAMP\htdocs\akwarium\cms\public\core on line 7
Fragment kodu generujący komunikat to:
);
Jest to tablica danych pliku strony, ponieważ używam osobnych plików do podstron w połączeniu z przyjaznymi url'ami uzyskanymi z PATH_INFO.
Komunikat dotyczy: reset(explode('.', basename(__FILE__)))
Zauważyłem, że wszystkie pozostałe wystąpienia ostrzeżenia wiążą się także z użyciem funkcji reset lub end w połączeniu z innymi wbudowanymi funkcjami php.
I teraz nie wiem czy takie łączenie funkcji jest błędem, czy da jakoś zapobiec temu komunikatowi, bo nie za bardzo chce mi się zmieniać to we wszystkich całym kodzie, a pisałem używając takiej konstrukcji z racji tego, iż wydawała mi się ona "estetyczna" ...