Przejrzałem i chyba już setki kursów PHP i większość z nich jest do kitu :/
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o podanie mi odnośnika do kursu w którym jest wytłumaczone jak zrobić formularz dodający przez PHP dane do bazy MySQL.
Długo nad tym siedziałem i nawet popełniłem taki kod, ale co z tego jak wiele z niego nie rozumiem.
<?php include 'sqlLogin.php'; { $nazwa_uzytkownika = $_POST['nazwisko']; $limit_zamowienia = $_POST['limit']; $zapytanie = "INSERT INTO `uzytkownik` (`nazwa_uzytkownika`, `limit_zamowienia`) VALUES ('$nazwa_uzytkownika', '$limit_zamowienia')"; } ?> <form encetype="text/plain action="uzytkownik2.php" method="POST"> <input type="text" name="nazwisko" value="NAZW"> <input type="text" name="limit" value="987"> <input type="submit" value="Wyslij"> </form> <?php $wybranie = 'select * from uzytkownik ORDER BY id_uzytkownika DESC'; echo '<br><b>Nazwa użytkownika</b> '.$rekord[0].'<br><b>Limit zamówienia</b> '.$rekord[1].'<br><b>Aktywniść konta:</b> '.$rekord[2].'<br>ID: '.$rekord[3].'<br><br>'; echo '<br><b>Nazwa użytkownika</b> '.$rekordRow[0].'<br><b>Limit zamówienia</b> '.$rekordRow[1].'<br><b>Aktywniść konta:</b> '.$rekordRow[2].'<br>ID: '.$rekordRow[3].'<br><br>'; { for ($i=0;$i<count($wiersz_danych);$i++) } ?>
Oto moje pytania:
Linia 4
O co chodzi z tym if(isset($_POST['nazwisko']))? Czemu musimy sprawdzać czy nazwisko "is set" i dlaczego akurat to pole formularza a nie inne jak "limit"?
linia 8 Czym się różni ` od ' ?
I na koniec
Używam mysql_fetch_row do wyświetlania zawartości bazy danych, ale podobno w dzisiejszych czasach już lepiej jest używać mysql_fetch_array , ale nie wiem jak to zrobić. I tu prosiłbym o link lub wytłumaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc.