Witam. Mam czysto teoretyczne pytanie.
Mam dwie tabele które opisuje poniżej:
Pierwsza tabela składającą się z dwóch kolumn: id i kategoria. Id jest nadawane przez auto_increment natomiast w kolumnie o nazwie kategoria mieszczą się nazwy kategorii i jest ich dokładnie pięć. Tabela ta wygląda tak:
1. pierwszy kategoria
2. druga kategoria
3. trzecia kategoria
4. czwarta kategoria
5. piąta kategoria
Druga tabela zawiera: id, kategoria, nazwa. Id jest nadawane przez auto_increment, kategoria to cyfra która ma nawiązywać do pierwszej tabeli i kolumna nazwa posiada nazwy produktów i przykładowo wygląda tak:
1. 3. nazwa_produktu
Oznacza to, że pierwszy rekord o identyfikatorze nr. 1 to produkt o nazwie: nazwa_produktu i należy do kategorii 3
Problem w tym, że 'id' w pierwszej tabeli jest przez auto_increment dlatego też jak usunę wszystkie rekordy w pierwszej tabeli i utworze je na nowo? wtedy nie będzie żadnej kategorii o identyfikatorze 3 bo wtedy tabela pierwsza będzie wyglądała tak:
6. pierwszy kategoria
7. druga kategoria
8. trzecia kategoria
9. czwarta kategoria
10. piąta kategoria
Pojawia się problem bo nagle wszystkie rekordy z drugiej tabeli stracą kategorie.
I jak to pogodzić? Bo ja widzę tylko jedną opcję. Oprócz kolumny 'id' w pierwszej tabeli która ma auto_increment wstawić jeszcze jedną kolumnę o nazwie np. "numer_kategorii" i na sztywno wpisywać oprócz nazwy kategorii jej numer ale czy to jest dobre rozwiązanie?