Jako, że jestem dość mocno raczkujący w w/w językach programowania piszę tu z prośbą o rade od doświadczonych programistów.
Chcę na swojej stronie zainstalować system komentarzy, jak i doprowadzić do porządku edycje i tworzenie nowego artykułu.
I problem:
Otóż mam taki oto kod:
<?php { $id=$_GET["id"]; $query="DELETE FROM news where id_news='$id'"; } else{ } } { $id=$_GET["id"]; $query="SELECT * FROM news WHERE id_news='$id' LIMIT 1"; } else{ } include("up_art.php"); } ?> <?php $query="SELECT * FROM news"; $tytul=$r["tytul"]; $data=$r["data"]; $tresc=$r["tresc"]; $id=$r["id_news"]; echo " Tytul: $tytul </br> Data: $data </br>"; echo '<br><br><br>| <a href="index.php?pokaz=artlist&edit=1&id='.$r["id_news"].'">Edycja</a>'; } ?>
Usuwanie działa poprawnie, natomiast edycję chciałem zrobić analogicznie. Niestety - próba zakończona porażką

II problem:
Tworzenie artykułu:
<?php /* session_start(); if(!session_is_registered("uzytkownik")){ header("location:index.php"); } session_destroy(); */ { $query = "INSERT INTO news (tytul, data, tresc) VALUES ('$_POST[tytul]','$_POST[data]','$_POST[editor1]')"; } ?> <html> <form action="index.php?pokaz=newart&new_art=1" method="post"> <table> <td> Tytul(max. 255 znaków): <td><input type="text" name="tytul" maxlength="255"> Data(dd-mm-rrrr): <input type="text" name="data"></td> </td> </table> <textarea name="editor1"></textarea> <script type="text/javascript"> CKEDITOR.replace( 'editor1' ); CKEDITOR.config.toolbar = 'Full'; CKEDITOR.config.width='600px'; CKEDITOR.config.resize_enabled = false; </script> <input type="submit" value="Dodaj"/> </form> </html> </body> </html>
Czy to ma rację bytu ? Przypuszczam, że jest zły adres w "action"...
III problem:
<HTML> <HEAD> <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> <TITLE>Administracja komentarzami</TITLE> </HEAD> <BODY> <?php { $query="DELETE FROM news WHERE nr='$nr' LIMIT 1"; } else{ } } ?> <?php $id=$rekord["nr"]; $nr=$rekord[0]; echo "</br>".$rekord[2]."<br>, <B> ".$rekord[1]."</B><br>, ".$rekord[3]."<br> <a href=\"index.php?pokaz=comments&delete=1&id=".$rekord["nr"]."\"> usuń </a> <br/> <a href=\"index.php?pokaz=comments&accept=1&id=$nr\"> zatwierdź </a><br><hr width='100px'></br></br>"; } ?> </BODY> </HTML>
Nie reaguje na polecenie usunięcia przykładowego komentarza. Na moje oko w "a href'ie" jest zmienna na końcu niepoprawna. Dodatkowo chciałbym utworzyć możliwość komentowania pod każdym napisanym artykułem. Dodam, że wyświetlanie zrobione jest w taki oto sposób:
<?php $query="SELECT * FROM news"; $tytul=$r["tytul"]; $data=$r["data"]; $tresc=$r["tresc"]; $id=$r["id_news"]; { } echo '<a href="index.php?pokaz=news_glowna&more=1&id='.$r["id_news"].'#news'.$r["id_news"].'"><br>Czytaj więcej</a><hr>'; } ?>
Jak sensownie rozwiązać to, żeby po kliknięciu w "Czytaj więcej" rozwinął się artykuł jak i formularz łącznie z komentarzami?
W razie potrzeb, mogę zrobić screen'y z przeglądarki żeby do 'uwizualnić'.
Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie moich (dla Was łatwych