Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Klikniecie w obrazek -> pobranie wspolrzednych punktu klikniecia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Zastanawiam się jak można zrobić coś takiego. Mam panorame 360 stopni w formie obrazka JPG, wczytuje na stronie i klikam w jakiś tam punkt. Następnie skrypt pobiera współrzędne w które kliknąłem (środek obrazka to punkt 0 stopni w poziomie,0 stopni w pionie). Tylko jak to zrobić w ajaxie (flash odpada). Chodzi o bardzo dokładne współrzędne (do czwartego miejsca po przecinku). Wspomóżcie wyobraźnią.
wookieb
Do czwartego miejsca po przecinku? Dude nie jest możliwe kliknięcie w 1/100 piksela a co dopiero jego 1/10000
Zainteresuj się właściwościami clientX i clientY obiektu Event.
Przykład z jquery
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('img').click(function(e)
  2. {
  3. e.clientX; // x
  4. });

Jeżeli chodzi o bardziej zaawansowany zabawy to tylko flash
Agape
Wiem, że nie da się kliknąć w 1/4 piksela winksmiley.jpg. Odległości muszę zamienić na stopnie i to właśnie je muszę mieć w takiej dokładności.
Właśnie o takie coś mi chodziło. Dzięki bardzo.

EDIT
Hmm tylko, że powstał mały myk. Obrazek ma rozdzielczość która nie zmieści się na żadnym ekranie. Umieściłem więc w div'ie i dałem właściwość dragable. Niestety odczytuje mi współrzędne względem strony (nawet nie div'a)

Potrzebuje, żeby odczytywało np tak. początek obrazku od lewej to punkt 0 i od góry to punkt 0. Da się coś takieto zrobić ? Żeby odczytywał współrzędne obrazku

Chodzi mi o pobieranie współrzędnych tak jak tu
http://odyniec.net/projects/imgareaselect/
Że początek obrazu to punkt 0
wookieb
Szczerze to nie zauważyłem tej właściwości w obiekcie event, dlatego możesz spróbować pobrać pozycję elementu i odjac wartosci pozycji kliknieca
  1. var offset = $(this).offset();
  2. var x = offset.x - e.clientX;
  3. var y = offset.y - e.clientY;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.