Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]srodkowanie za duzego obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil Pietrzak
Witam.

Mam na stronie obrazek w top o szerokosci az 1300px, obrazek wychodzi poza ekran i pojawia sie poziomy pasek przewijania. Chce aby nie bylo paska przewijania, a obrazek byl przyciety po obu stronach rowno, natomiast gdy znajdzie sie uzytkownik z odpowiednia rozdzielczoscia to obrazek powinien sie pokazac caly i wyrownywac do srodka ekranu.
Probowalem kilku sposob - kiedys chyba nawet jakos srodkowalem za duzy obrazek - ale teraz mi to nei wyszlo. Jak sie to robi?
gigzorr
A próbowałeś
  1. width:auto; //lub
  2. width:100%;

?
Kamil Pietrzak
Wtedy obrazek sie deformuje - jest po prosu pomniejszony - a mi chodzi o przyciecie, tak aby to czego jest za duzo, nie bylo widoczne.
gigzorr
Jezeli chcesz przyciac to i tak i tak stracisz na jakosci, wiec lepiej gimp i pomniejszyc.
Jesli sie myle , to przepraszam.
wookieb
Obrazek ustawić jako tła np diva
  1. div#obrazek
  2. {
  3. background: ulr(obrazek.jpg) center no-repeat;
  4. }

Oczywiście musisz też dać divowi odpowiednią wysokość
mortus
Może daj obrazek jako tło body
  1. body {
  2. background: #fff url("adres/obrazka.ext") no-repeat scroll top center;
  3. }
Kamil Pietrzak
Heh, juz rysowalem caly schemat w gimpie ( http://ifotos.pl/img/ins_neeepn.png ) tongue.gif
wookieb, robilem juz z "center no-repeat", jeno zapomnialem o szerokosci, teraz jest ok.
Dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.