mam serwis, który nie jest oparty na MVC ani w ogóle na OOP, korzysta z wbudowanego "systemu templatek" (w cudzysłowach, bo nie można tego za bardzo tak nazwać, nawet szumnie).
Chciałbym to wszystko przenieść na Smarty no i natrafiłem na pewien dylemat. Serwis umożliwia dodawanie "modułów" tzn. czegoś po lewej, czegoś po prawej itp.
Jak to zrobić z użyciem Smarty? Nie będę przecież w skrypcie 6-7 razy wywoływał display (po 3 na każdą stronę + treść centralna).
Myślałem o tym, aby w pliku centralnym pobierać o nich informacje z bazy i treści wrzucać do tablic, które byłyby przerabiane w czymś a'la header.tpl i footer.tpl.
Sądzę jednak, że to rozwiązanie nie do końca eleganckie i praktyczne - nie mogę do końca sterować tym, jak te moduły wyglądają i mieszam to z logiką, a przecież do rozdzielenia ma być system taki jak smarty. Co prawda mogę (a chyba nawet powinienem) w bazie do tabeli z modułami dodać pole od templatki i includować je dynamicznie (wtedy ten pomysł z tablicą wydaje się sensowny), no ale pewności nie mam, czy nie da się zrobić tego inaczej, lepiej

refresh