Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Przygotowanie druczku w HTMLu - cięcie grafiki?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mustava
Mam dosyć skomplikowany druk dokumentu w formie "tabelkowatej" - ok 30 kolumn i ok 40 wierszy które w wielu miejscach są łączone w pionie i w poziomie (spanowane, rowspanowane).
Muszę przygotować szablon do wydruku takiego druczku z danymi (php+ baza).
Czym/jak toto najprościej zrobić (szkielet tabelki)?
Wykrywacz
jak druk to proponuje ci pdf i klasę fpdf szeroko opisaną na tym forum.
Mustava
Dzięki za odpowiedź - zainteresuję się tym fpdf (pobieżnie - bardzo fajne).
Wszystko byłoby OK gdyby to było tylko do wydruku, ale najczęściej "druczek" jest formą przeglądania danych w bazie dla określonego rekordu - i dlatego oprócz wersji pdf do samego wydruku chciałbym toto mieć także w html'u (szybka zmiana danych bez generowania i przesyłania pdf'a do przeglądarki).
Użytkownicy często korzystają z tego jako źródło danych (kopiuj/wklej niektóre dane do innej aplikacji). Wiem, że że z pdf'a też idzie, ale...
Wykrywacz
No ale w czym problem w takim razie? W tym aby był jednakowy widok druku i w przeglądarce? To niech sobie drukują widok z przeglądarki... albo wsadź to w xml'a...
1010
To składasz w HTML, ładny css do tego i już
Mustava
Cytat(Wykrywacz @ 21.04.2010, 15:32:47 ) *
No ale w czym problem w takim razie? W tym aby był jednakowy widok druku i w przeglądarce? To niech sobie drukują widok z przeglądarki... albo wsadź to w xml'a...

Niby tak, ale okno strony jest dzielone na kilka fragmentów i w jednym z nich jest pokazywany dokument (i tu wolałbym w HTMLu, mogłaby być to wersja "robocza" nie do końca wyglądająca idealnie ja na wydruku), natomiast jak ktoś ma potrzebę wydrukowania tego no to OK - PDF (i chyba tak zrobię - zeskanuję czysty druk i "podłożę" go jako tło do FPDFa)

Cytat(1010 @ 21.04.2010, 18:23:14 ) *
To składasz w HTML, ładny css do tego i już

No niby tak, ale sądziłem że jest jakiś program w którym mógłbym "pociąć" zeskanowany obraz druku tak jak jest podzielony, wygenerować do tego html'a i zamiast fragmentów obrazka wstawiać text. (kiedyś chyba robiłem coś podobnego w jakimś programie chyba z Macromedii, ale nie mogę sobie przypomnieć co to byo)
"Z ręki" zacząłem pisać, ale to horror,
Wykrywacz
Cytat
Niby tak, ale okno strony jest dzielone na kilka fragmentów i w jednym z nich jest pokazywany dokument (i tu wolałbym w HTMLu, mogłaby być to wersja "robocza" nie do końca wyglądająca idealnie ja na wydruku), natomiast jak ktoś ma potrzebę wydrukowania tego no to OK - PDF (i chyba tak zrobię - zeskanuję czysty druk i "podłożę" go jako tło do FPDFa)
Dokładnie tak
1010
Ale jaki problem zeskanować druk i pociąć ten obrazek, żeby można było go wypełnić treścią?
Mustava
laugh.gif - pociąć nie problem, ale gdy będzie z tego grubo ponad 100 kawałków i robić to ręcznie - to ręce i nogi opadają yahoo.gif
1010
Może obrazek w całości a po prostu na nim wypozycjonować odpowiednio teksty?

Powinno być prościej
Mustava
Dzięki za odpowiedzi - zastosowałem tylko FPDF'a (wybiłem z głowy użytkownikom starą HTML'ową wersję laugh.gif - aplikacja intranetowa)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.