Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Apache]wpisując adres serwera w sieci lokalnej strona caly czas sie ładuje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lordmonkey
witam,
mam taki problem z Apache'm , gdy wpisuję mój adres z sieci lokalnej na innym komputerze niż jest postawiony serwer(apache) strona cały czas się ładuje. Na moim komputerze wszystko działa ok. Czy jest coś takiego w pliku httpd.conf co może to blokować ?
thek
A Apache i Twój komp są chociaż skonfigurowane do tego by serwer www był widoczny w sieci LAN?
lordmonkey
Cytat(thek @ 24.04.2010, 22:08:30 ) *
A Apache i Twój komp są chociaż skonfigurowane do tego by serwer www był widoczny w sieci LAN?

co to znaczy konkretnie?

btw zauważyłem, że chodzi tu o firewall - jak wyłączyłem windowsowy firewall to działa i teraz pytanie czy jak korzystam z dodatkowego firewalla (COMODO) i wyłączę windowsowy(bo nie wiem jak się tam dodaje wyjątki - usługi ) to będzie OK ?
_Martin_
Masz publiczne IP questionmark.gif bo bez tego nie udostepnisz innym swojego serwera ;D
lordmonkey
ale publiczne jest dla ludzi spoza mojej sieci (LAN) a ja mówię tutaj o LAN
thek
Jeśli chcesz byś był widoczny w sieci (czy to LAN czy też WAN), to musisz określony port odblokować w firewallu. Nieważne czy jest to windowsowy czy firmy trzeciej. Dopóki nie zezwolisz na ruch na określonym porcie określonej usłudze, to firewall na niej wytnie go. Do tego przecież został stworzony.

PS: A najlepiej jeszcze określić regułkę jakie adresy IP mają zezwolenie na to. W końcu można na poziomie choćby htaccess zdefiniować kto może korzystać z serwisu smile.gif
_Martin_
W WindowsXP Po uruchomieniu nP: WebServa u mnie Windows pyta czy oblokować port [xxx] dla każdej funkcjoi mysql apache itp itd ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.