Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Sprawdzanie zalogowanych użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tofik1778983
Witam.
nie wiem gdzie o tym napisać wiec proszę jak coś o przeniesienie..

Czy jest możliwość sprawdzenia jaki użytkownik jest zalogowany na danym serwerze (grze, portalu społecznościowym itd) bez logowania się na nim questionmark.gif Ostatecznie może i być z logowaniem..
Kiedyś ktoś mi mówił o wyszukiwarce użytkowników, podawało się login i niby miało szukać na jakich portalach jest zarejestrowany dany użytkownik a nawet czy jest aktualnie zalogowany .. czy to prawda questionmark.gif
lobopol
Ciężko zrozumieć o co ci chodzi, ale z tego co zrozumiałem to chcesz sprawdzić czy osoba posiadająca konto na twojej stronie ma konto na jakimś innym portalu i jest aktualnie na nim zalogowana. Technicznie rzecz biorąc jest to możliwe tylko muszą być spełnione takie warunki:
-na każdym ze sprawdzanych portali da się zidentyfikować użytkownika po loginie/adresie email (najlepiej po emailu nieraz loginy się zmieniają albo ktoś inny już zajął login użytkownika)
-każdy ze sprawdzanych portali musi udostępniać wgląd w status zalogowania użytkownika (jeżeli chcemy wiedzieć czy jest zalogowany)

Czyli krótko da się, ale jest to bardzo skomplikowane i każdą stronę którą byśmy chcieli sprawdzać trzeba ręcznie dodać (strony w końcu mają różna strukturę) i niestety nie zawsze to będzie działać jak chcemy (użytkownik ma różne loginy w portalach bądź maile).
skowron-line
@tofik1778983 jak by to powiedział jeden z moich profesorów "Znajdź sobie dupę na polonistyce".
Cytat
urzytkowników

exclamation.gif
tofik1778983
Dzięki skowron, nie zauważyłem tego byka ;]
Cytat(lobopol @ 27.04.2010, 16:02:04 ) *
chcesz sprawdzić czy osoba posiadająca konto na twojej stronie ma konto na jakimś innym portalu i jest aktualnie na nim zalogowana.

Tak o to mi chodzi.. W ramch nauki php'a chciałem spróbować coś takiego napisać.
Na niektórych forach czy portalach są tego typu informacje:kto jest w danej chwili zalogowany, ale zazwyczaj dopiero widoczne po zalogowaniu się na ten portal. W takim przypadku potrzebowałbym tylko jakiegoś przykładu skryptu który logował by się na stronę 'x'.
Tu już problemu nie ma bo mogę sobie pobrać stronę główną do zmiennej i przeanalizować jakąś funkcją np preg_match.

Tylko jak sie zabrać za stronę gdzie nie ma tych info podanych bezpośrednio questionmark.gif
lobopol
Jeżeli dane są dostępne dopiero po zalogowaniu to bez logowania ich nie wyciągniesz, użyj curla http://pl2.php.net/manual/pl/ref.curl.php jeżeli strona nie udostępnia takich statystyk to nie masz możliwości sprawdzić kto jest zalogowany.
tofik1778983
No ale będę akurat próbował napisać dla takich które mają, więc myślę że sobie poradzę ;]
Dzięki za naprowadzenie na crula na pewno się przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.