Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] jak pobrać z WHILE "ciąg" jako zmienną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrzej1002
Może proste ale nie wiem jak to zrobić. W "while" otrzymuję ciąg np. pięciu wyników pobranych z bazy danych MySQL(a). Potrzebuję ten cały ciąg zapawiętać w zmiennej ale wlaśnie jako TEN ciąg czyli aby mój $wyniczek = aaaa, bbbb, cccc, dddd, - a mój $wyniczek1 = aaaa, - i koniec... a chcą aby był: aaaa, bbbb, cccc, dddd,

1. $wynikWYS = mysql_query ("SELECT * tabeleczka; ") or
  2. die ("błąd w pytaniu");
  3.  
  4. echo "<BR>Tytulik blebleble<BR><BR>";
  5.  
  6. while ($rekordWYS = mysql_fetch_array ($wynikWYS)) {
  7.  
  8. $aaWYS0 = $rekordWYS[0];
  9. $aaWYS1 = $rekordWYS[1];
  10.  
  11. $przekazywanie = "$aaWYS1, "; // tu jest wszystko OK, czyli: aaaa, bbbb, cccc, dddd,
  12. $wyniczek = "$przekazywanie"; // i tu jest wszystko OK, czyli: aaaa, bbbb, cccc, dddd,
  13. echo "$przekazywanie"; // również daje wynik dobry wszystko OK, czyli: aaaa, bbbb, cccc, dddd,
  14.  
  15. }
  16.  
  17. $wyniczek1 = "$przekazywanie"; // ale tu już nie tak dobrze bo wynik to: aaaa, --- a chcę: aaaa, bbbb, cccc, dddd,
  18. echo "$przekazywanie"; // również tu już nie tak dobrze bo wynik to: aaaa --- a chcę: aaaa, bbbb, cccc, dddd,

Jak to wykonać?
nospor
podpowiedź
http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.string.php
Andrzej1002
coś za słaby jeszcze w tym jestem... próbowalem różnych kombinacji ale wyychodzi mi cały czas nie to czego potrzebuję. Mój wynik ma być: aaaa, bbbb, cccc, dddd, i nie wiem ile tego będzie -może do zzzz,. Musiałbym zliczać z bazy danych a dowiedziałem się, że podobno można ten rezultat (w tym wypadku) osiągnąć JEDNYM krótkim poleceniem, ale tak jak mówię zacienki jeszcze w tym jestem...
nospor
Dostales info jak na dloni.

Nie =
a: .=

chociac zgadnij teraz gdzie.
MateuszS
Przerób sobie,

1. while($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie))
  2. {
  3. $cos[] = $wynik[1];
  4. }
  5.  
  6.  
  7. foreach($cos as $wartosc) { echo $wartosc.","; //robisz tu co chcesz z tą zmienną
  8. }

Coś podobnego?
Andrzej1002
może ja się źle wyraziłem ale mi chodziło o WYPROWADZENIE POZA pętlę tej zmiennej jako POWIELONEJ danej a oba Wasze przykłady działają w zakresie pętli...
Ale natchnęło mnie to innym jeszcze prostszym rozwiązaniem i jest OK.
Jeżeli ktoś mi podpowie (ale w prosty sposócool.gif jak wyprowadzić to kiedyś może się przyznać...

Mimo wszystko dzięki Wam obu - jest OK.

Pozdrawiam i właściwie zamykam temat (chyba, że proste rozwiązanie... ).
nospor
Sluchaj... jesli jedną zmienną ciagle nadpisujesz w petli nowymi wartosciami, to na wyjsciu zawsze bedziesz mial ostatnią wartosc. To jest logiczne. Wiec posluchaj "starszych" i zrob jak podali a nie wymyslasz coraz to bardziej dziwne historie winksmiley.jpg
Andrzej1002
Dobra. Posłuchałem "starszych" i bardziej w tym doświadczonych. Przyznaję, że pośpiesznie napisałem... Wasze rozwiązanie JEST PRAWIDŁOWE i proste, dobrze działa i jest skuteczne.

Pozdrawiam, dziękuję za naukę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.