Witam,
nazwa tematu niewiele może mówić, więc już opisuję sprawę.
Mam serwis, który kiedyś był zakładany na php-fusion. Obecnie z oryginalnego silnika nic nie zostało - wprowadziłem masę zmian, niektóre mechanizmy w ogóle przebudowałem, jeszcze inne wyrzuciłem.
Obok serwisu jest forum działające na phpBB3, użytkownicy zakładają konta tylko na forum.
Ostatnio pomyślałem o pewnej integracji np. komentowanie na stronie bez podawania nicka, jeżeli jest się zalogowanym na forum. Nie było z tym problemów i działa odpowiednio.
Zastanawiałem się od dłuższego czasu nad wdrożeniem w serwisie smarty, w szczególności ze względu na bardzo efektywny cache na plikach, w którym można wszystko bardzo wybiórczo ustawiać.
Po integracji sesji z phpbb3, mam dostęp z poziomu serwisu do większości elementów phpbb3. Przykładowo, serwis miał swoje funkcje od obsługi bazy (proceduralne), zaś obecnie dostępny jest obiekt $db z nieco większymi możliwościami i korzystający z mysqli. To samo tyczy się wbudowanego w skrypt cache oraz systemu templatek.
No i tu moje pytanie do bardziej doświadczonych, bo sam nie wiem już co będzie lepsze: czy w wypadku serwisu dokładać jeszcze smarty i w nim realizować pełne cachowanie np. artykułów, czy może jednak użyć phpbb3 i połączenia typu:
serializowane dane dla templatek (cache na plikach z phpbb3) + skompilowane templatki
Oczywiście chyba dobrym rozwiązaniem byłoby wywalenie nadmiarowych elementów takich jak ta proceduralna obsługa bazy - ogrom użytecznych funkcji i tak jest pod ręką, więc chyba warto skorzystać...
Alternatywnym rozwiązaniem jest ograniczenie integracji sesji do wymaganego minimum, czyli zrobienie kopii common.php i wywalenie wszystkiego, co nie jest niezbędne (o ile coś można wywalić), choć nie jestem pewien, czy jest sens bawić się w 2 systemy templatek. Do wydajności obu rozwiązań nie mam zbytnio uwag - nieco to testowałem i zarówno smarty jak i phpbb3 pozwalają na niezłe odciążenie.