Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Problem z nazwami modeli oraz ich lokalizacją w ZF 1.10.4
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Sajrox
Witam,
Postanowiłem użyć nowości w ZF 1.10.4 a mianowicie podział na moduły:

w application.ini
Kod
; Modules
resources.frontController.moduleDirectory = MODULES_PATH
resources.modules[] = ""

Dodatkowo w modułe default utworzyułem Bootstrapa dla tego modułu (./application/MODULES/default/Bootstrap.php)
  1. class Default_Bootstrap extends Zend_Application_Module_Bootstrap
  2. {
  3. protected function _initAutoloader()
  4. {
  5. $autoloader = new Zend_Application_Module_Autoloader(array(
  6. 'namespace' => 'Default_',
  7. 'basePath' => MODULES_PATH . '/default',
  8. 'resourceTypes' => array (
  9. 'model' => array(
  10. 'path' => 'models',
  11. 'namespace' => 'Model_',
  12. )
  13. )
  14.  
  15. ));
  16. return $autoloader;
  17. }
  18. }

Mimo tego nie mogę załadować modelu o nazwie: Default_Model_Resources
który znajduje się pod ścieżką: ./application/MODULES/default/models/Resources.php

Próbowałem już dziesiątki kombinacji w Zend_Application_Module_Autoloader() bez skutku :/
Co może być przyczyną że dostaje cały czas komunikat:
Kod
Warning: include_once(default/Model/Resources.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/slawek/www/Slawek ....

Jak zrobić aby model: Default_Model_Resources szukało w default/models/Resources.php questionmark.gif
Pilsener
Ja bym Ci radził trzymać się filozofii ZF i formularze oraz modele trzymać w application/forms i application/models, by zachować porządek utworzyć podfoldery o nazwach = nazwie modułów, np. application/models/blog czy application/models/articles. Oczywiście klasy trzeba nazywać wtedy Model_{nazwa modułu}_{tabela bazy danych/nazwa pliku} czy Form_{nazwa modułu}_nazwa pliku. U mnie działa to bez problemu i nie wiem nawet czy w ZF przewidziano łatwy sposób zmiany domyślnych ścieżek do plików z klasami.
quality
Nie umiesz czytac bledow ?

Jes napisane wyraznie ze szuka pliku w innym katalogu - "default/Model/Resources.php"

Twoja sciezka to: default/models/Resources.php

Zmien sciezke i analogicznie nazwe klasy.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.