Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Tworzenie nietypowych miniaturek zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kokoro
Witam,

To jest mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Jestem w trakcie tworzenia strony na której będzie m.in galeria produktów. Niby wszystko oczywiste, ale klient postanowił, że miniaturki zdjęć mają mieć zaokraglone rogi i jednocześnie posiadać cienie (drop shadow). Tak więc przejrzałem kilkanaście dostepnych w sieci klas do tworzenia thumbs (np.
php.thumbnailer lub EasyPhpThumbnail) i żadna z nich nie wspiera czegoś takiego. Do wyboru jest albo zaokraglanie rogów, albo rzucanie cienia z prostokątnego obrazka. Po bliższej analizie okazało się że GD nie wspiera czegoś takiego, więc siłą żeczy wszystkie te biblioteki oparte o GD również nie posiadają takiej możliwości. W końcu znalazłem efekt o który mi chodziło w bibliotece Imagick (przykład użycia cienia z zaokragleniami tutaj: http://valokuva.org/?p=45) niestety nie jest ona zainstalowana na hostingu z którego korzystam.

Pytanie brzmi, czy ktoś zna jakąś klasę do obróbki zdjęć gdzie możnaby użyć takiego efektu ?

Pozdrawiam
Kokoro
erix
O ile biblioteka do PHP nie wszędzie jest zainstalowana, to ImageMagick wywoływany z linii poleceń jest praktycznie zawsze. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.