Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pop-up formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradinho
Witam.

Mam formularz dodający recenzję produktów i jeżeli user coś źle zrobi to oczywiście sypie błędami nad formularzem. Czy jest możliwość aby te błędy zostały wyświetlone w jakimś okienku pop-up(okienko z błędami i np. pozostała część strony zaciemniona), nie wiem czy najlepiej użyć do tego ajaxa czy może js.

Z góry dziękuję za jakieś propozycje rozwiązań.

Pozdrawiam.
wookieb
Nie zawsze i nie ze wszystkim błędami. Dlatego pisze się skrypt tak żeby tymi błędami nie pluł, proste.
konradinho
Cytat
Nie zawsze i nie ze wszystkim błędami. Dlatego pisze się skrypt tak żeby tymi błędami nie pluł, proste.

Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy smile.gif Chodzi mi o to, że jak się najedzie na pole nazwa to pokazuje się dymek z tym, że to pole musi mieć minimum 5 znaków, użytkownik wpisze natomiast wyraz 4 znakowy. Wtedy sypnie błędem, że to pole musi mieć 5 znaków. I właśnie te błędy chce wyświetlić w popupie winksmiley.jpg
thek
Takie proste błędy powinieneś wyłapywać w locie używając JavaScript, zanim jeszcze formularz wyśle user submitem. Choćby zdarzeniem onblur. Oczywiście po stronie serwera walidacja także obowiązkowa. A błędy najwygodniej chyba wyświetlać jako ingerencja w DOM formularza. By sobie ułatwić całość zapoznaj się z biblioteką jQuery, która tego typu operacja upraszcza.
konradinho
Cytat
Oczywiście po stronie serwera walidacja także obowiązkowa.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to trzeba ją zostawić smile.gif

Cytat
By sobie ułatwić całość zapoznaj się z biblioteką jQuery, która tego typu operacja upraszcza.

Np. coś takiego? http://jquery.bassistance.de/validate/demo/
thek
Walidacja po stronie serwera to obowiązek. Można JavaScript wyłączyć i wtedy do bazy pójdzie syf lub niebezpieczne rzeczy. Nie należy nigdy o tym zapominać.

A link jaki podałeś to przykład prosty, który można rozbudowywać oczywiście o to co potrzeba. Jak widać odrobina google, kilka słów pomocniczych i sam znajdujesz. Może wyrośnie z Ciebie programista winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.