Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyciąganie rekordów z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andriij
W klasie mam taką funkcję
  1. function zapytanie($_query)
  2. {
  3. $this->result = mysql_query($_query) or die ("zapytanie nie udalo sie");
  4. $i = 0;
  5. while ($record = mysql_fetch_array($this->result, MYSQL_ASSOC))
  6. {
  7. foreach ($record as $field_name => $field_value)
  8. {
  9. $table[$i][$field_name] = $field_value;
  10. }
  11. $i++;
  12. }
  13. return $table
  14. }

Wiadomo, wynik zapytania zapisuje w result. Rozbijam później na poszczególne rekordy i tworze tablicę indexów z przypisanymi im wartościami i zwracam tą tablicę. Problem polega na tym, że później nie mogę się odwołać do tej tablicy.

np. Tworze zapytanie

1. $dbase->zapytanie("
  2. SELECT * FROM newsy
  3.  
  4. ");

i chce wyciągnąć daną wartość z bazy w zależności od indeksu (np. w stworzonej tabeli w bazie mam rekord o indexie tytul) więc piszę

1. echo $table[0]['tytul']

i problem polega na tym, że nic się nie pojawia. Dlaczego, przecież zwracam tablicę w tamtej funkcji. Jak to mogę rozwiązać, odwołać się do konkretnej wartości w tabeli w bazie, może jakieś inne rozwiązanie oraz gdzie robię błąd. Dzięki za pomoc smile.gif
Belze
czemu tworzysz z bazy tablice a pozniej do niej sie odwolujesz? nie lepiej, szybciej i wygodniej - wyciagac dane bezposrednio z bazy?
andriij
Ponieważ będę wyciągał daną wartość w zależności od tego w jakim znajduję się $i i chciałem żeby mi to automatycznie wykonywał skrypt.

1. echo $table[$i]['tytul']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.