Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] Co oznacza <form ...action="?">
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elwierka
Witajcie...Ostatnio wypatrzyłam taki dziwny adres ...po zalogowaniu się na stronę, adres przyjmuje postać www.domena.pl/? - chodzi mi tu właśnie o ten znak zapytania, który pojawia się za adresem po zalogowaniu na stronę.

Na innych stronach wypatrzyłam, że w kodzie html jest zapis
  1. <form method="post" action="?"></form>

Tylko czy ta wartość "action" nie jest czasem oprogramowana w php?
Jak to się robi, zeby uzyskać taki adres? Gdzie mogę coś o tym znaleźć?
Pod jakimi hasłami mam szukać?

Chcę, aby później dzięki parametrom przekazywanym w adresie, można było np wyświetlać dane wg jakichś kryteriów...np. www.domena.pl/?a=kat&nazwa=teczki

Dzięki za pomoc..
tehaha
wydaje mi się, że pewnie to jest tylko po to, żeby formularz został wysłany sam do siebie, jeżeli chcesz, żeby dane z formularza zostały przekazane w url to użyj metody get
elwierka
tak, chcę, żeby formularz został wysłany sam do siebie
Mikz
Zakładając że na serwerze działa PHP, ten "?" na końcu adresu to parametr przekazywany do pliku index.php . W związku z tym że po "?" nic nie następuje, jest to parametr pusty, więc formularz mógłby równie dobrze mieć atrybut action="index.php". Action w znaczniku to po prostu adres na który ma zostać wysłany formularz.

Swoją drogą zły dział, jak dla mnie to to powinno być w "Przedszkole".
erix
Cytat
jest to parametr pusty, więc formularz mógłby równie dobrze mieć atrybut action="index.php"

Aby był wysłany sam do siebie, to wystarczy podać ten parametr jako pustą wartość. winksmiley.jpg

1. <form action="">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.