Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Jak otworzyc okno z trescia ladowana w locie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Tak jak w temacie.
Spotkalem sie z kilkoma skryptami js, ktore otwieraja okienko (window.open zapewne) z terscia, ktora jest ladowana tak jakby z pamieci (w locie).
Normalnie w window.open podaje sie strone, ktora ma sie w tym okienku wyswietlic, ale w tym przypadku jest tak, ze to okienko ma w adresie plik index.php, czyli moj glowny plik strony, a mimo tego wyswietlane jest tam info o autorze skryptu, ktory do tej strony dodalem - jak to sie robi?
Dodam, ze probowalem podejrzec zrodlo, ale ten skrypt jest jakos zakodowany/spakowany, tak ze nie ma szans dojsc do tego.
Pozdrawiam.
Mlodycompany
zapewne chodzi ci o coś takiego jak modalbox. window.open() otwiera nowe okienko przegladarki, a to nieładnie wygląda.
kapuch
Cytat(Mlodycompany @ 28.06.2010, 21:48:24 ) *
zapewne chodzi ci o coś takiego jak modalbox. window.open() otwiera nowe okienko przegladarki, a to nieładnie wygląda.

Tak to wiem, ale chodzi mi wlasnie o window.open i wcale to tak zle nie wyglada.
Ale juz nie o to chodzi, czy to jest piekne, czy brzydkie, tylko powiedz mi jak otworzyc takie okno, aby w adresie byl glowny plik wywolujacy (z tym skryptem), ale w tresci bylo cos innego?
Pewnie ze moge przygotowac osobny plik z trescia, jaka chce w oknie, ale to jest proste, chodzi mi wlasnie o tresc ladowana w locie...
Mlodycompany
jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to możesz dać np. ?window=ok do urla i sprawdzać w indexie czy istnieje.
kapuch
Cytat(Mlodycompany @ 28.06.2010, 22:01:41 ) *
jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to możesz dać np. ?window=ok do urla i sprawdzać w indexie czy istnieje.

Zapewne dobrze mnie rozumiesz, sam myslalem o tym, ale w tym skrypcie co mam, jest goly adres, bez zmiennych get.
Myslalem o post, ale przeciez to okno jest uruchamiane zwyklym onclick, wiec postem tego nie przesle, a ajax takze odpada, bo nie mam dolaczanej biblioteki ajaxa do dokumentu.
Jakos to jest robione przez funkcje, ale nie mam pojecia jak...
Mlodycompany
nie potrzebujesz biblioteki ajaxa dołączać bo możesz taką funkcje sam napisać. Może będzie mi łatwiej pomóc jak powiesz co chcesz mieć w tym okienku, bo może da rade nowy div i prosta funkcja w js
kapuch
Cytat(Mlodycompany @ 28.06.2010, 22:15:38 ) *
nie potrzebujesz biblioteki ajaxa dołączać bo możesz taką funkcje sam napisać. Może będzie mi łatwiej pomóc jak powiesz co chcesz mieć w tym okienku, bo może da rade nowy div i prosta funkcja w js

Chodzi o to aby otworzylo sie nowe okienko o okreslonych rozmiarach z np trescia "Witam" winksmiley.jpg
Ale zeby to nie byl jakis osobny plik z napisem WITAM.
pozdro
Mlodycompany
no to bardzo prosto.
  1. <div id="box">Witam bla bla bla</div>
to dodajesz do strony
  1. <style>#box{
  2. display: none;
  3. z-index:9999;
  4. position: fixed;
  5. width: SZER;
  6. height: WYK;
  7. ...
  8. }</style>
to do stylu, i jeszcze pozostaje wywołanie tego
  1. <script>function display(id, v){
  2. var i= document.getElementById(id);
  3. if(v == 0){
  4. i.style.display="none";
  5. }
  6. if(v == 1){
  7. i.style.display="inline";
  8. }</script><a onclick="display('box', 1);">Okienko</a>
Jak to wszystko ładnie poustawiasz to powinno być elegancko smile.gif
kapuch
Problem w tym ze to jest nowe okno firefoxa, otwierane zapewne window.open() winksmiley.jpg
Kurde chyba sie upre i jakos ten kod rozszyfruje, bo to fajna sprawa z tym.
To okienko jest tak sprytnie zrobione, ze nie da sie znalesc nawet jego tresci.
Nie chodzi mi o to, ze chce ja zmienic, aby przypisac sobie autorstwo, bron Boze, ale o to, zeby swoje skrypty tez tak robic, taki znak "?" i info o autorze smile.gif
Nie jest to robione w css, ani divem, tylko to jest okienko przegladarki z trescia, ktorej nie ma ani w index, ani nigdzie indziej, tym bardziej ze w adresie tego okienka widnieje index.php, czyli glowny plik mojej strony, a w nim na milion % nie ma tej tresci winksmiley.jpg

PS. Moge zarzucic tym skryptem js, w ktorym na 99,999% jest wywolywane to okno, ale nie wiem czy to legalne, a poza tym ten skrypt jest nieczytelny wrecz.
Mlodycompany
jak uważasz, a jeżeli nie skrypt to pokaż działanie takiego kodu.
kapuch
Ok jutro postaram sie wrzucic calosc na jakis darmowy serwer i wtedy zobaczysz o co mi chodzi winksmiley.jpg
Pozdrawiam
EDIT: Dzisiaj juz nie mam sil, troche sie zasiedzialem, a o 5 pobudka :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.