Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Opercje na dacie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
witam napisałem skryp do swoich potrzeb coś na zasadzie aukcji tzn o 24 jest coś wystawiane , można przebijac aż do kolejnej doby 24 problem w tym że zauwazyłem ze jeśli ktoś przebije o 24 to mogą być problemy z zwyciezca dlatego wpadłem na pomysł żeby np 5 sek przed godzina 00:00 nie można było już licytować, ma ktoś pomysł na jakiej zasadzie miało by to działać ? z góry dziękuje
kyku
date( ... ); + time(); ?
http://php.net/manual/en/function.time.php
Ulysess
hmm mam problem.. do aktualnego dnia chce dodać 23 h i 59min robie w następujący sposób:

1. <?php
  2.  
  3. $aktualny_dzien = date("Y-m-d");
  4.  
  5. $min_czas = 60;
  6. $max_czas = 86340;
  7.  
  8. $wynik = strtotime($aktualny_dzien) + strtotime($max_czas);
  9.  
  10. echo date("[Y-m-d] H:i:s",$wynik);
  11. ?>

lecz zmienna max czas nie jest dodawana , co robię źle ?
erix
skoro $max_czas masz już w sekundach, to po co tam strtotime?
Ulysess
oo działa.. nie wiem myślałem że tak trzeba winksmiley.jpg teraz już rozumiem że ta funkcja służy do konwersji ze 'zwyklej' daty na unix
bastard13
  1. $wynik = strtotime($aktualny_dzien) + $max_czas;

Za wolno:P
Balor
  1. $aktualny_dzien = date("F j, Y, g:i a");
tako spróbuj no i bez tego strtotime
Ulysess
balor i co mi to daje questionmark.gif skoro przy kazdym odswiezeniu bedzie pokazywac aktualna date ..

chodzilo o to zeby do dzisiejszego dnia dodawało xxx sek po to abym mogł IFem sprawdzić czy aktualny dzien + xxx sek jest mniejszy/wiekszy od time()..
Balor
a no to cie najnormalniej nie zrozumiałem, a już ci powiedzieli, drugi strtotime out i chyba pali?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.