Ostatnio próbowałem robić walidację formularza w "locie". Ze wszystkimi polami poradziłem sobie oprócz jednego. Chodzi i pole "login". Chce sprawdzić w locie czy istnieje użytkownik o nazwie podanej w formularzu. Mianowicie:
Do sprawdzania używam tego skryptu:
http://www.position-absolute.com/articles/...tion-is-a-mess/
Znajduje się tam pliczek:
validateUser.php
Po zmianach wygląda on tak:
<?php /* RECEIVE VALUE */ $validateValue=$_POST['u_login']; $validateId=$_POST['u_login']; $validateError=$_POST['validateError']; /* RETURN VALUE */ $arrayToJs[0] = $validateId; $arrayToJs[1] = $validateError; $spr1 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE u_login='$validateValue'")); if($spr1[0] == 0){ // validate?? $arrayToJs[2] = "true"; // RETURN TRUE }else{ for($x=0;$x<1000000;$x++){ if($x == 990000){ $arrayToJs[2] = "false"; } } } ?>
Input w formularzu rejestracji wygląda tak:
<input type="text" name="u_login" id="u_login" class="validate[required,custom[noSpecialCaracters],ajax[ajaxUser],length[4,15]">
Tutaj znajdują się pliki odpowiedzialne za walidację.
Czytałem trochę o JSON-ie, na serwerze u mnie jest wersja 1.2.1 czyli ta najnowsza. A skrypt dalej nie działa. Po wpisaniu nazwy użytkownika, cały czas wyświetla się informacja: * Loading, please wait
Bardzo proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.