fenix.robi
2.07.2010, 08:07:29
Witam,
Jak w temacie mam formularz rejestracji, i gdy zostały wpisane dane adresu (woj/miasto/ulica/nr domu,mieszkania) pokaże się mapka google'a z podaną pozycją, czy znacie jakieś rozwiązania? Bo nie przychodzi mi nic do głowy.
Z góry dziękuje.
nospor
2.07.2010, 08:11:07
Przecież google map udostępnia api, które właśnie robi to co chcesz. Czemu nie zaczynasz poszukiwań właśnie tam?
GoogleMaps API i poszukaj czegoś co nazywa się geocoding. Są tam dobre przykłady, ale zaznaczam, że czasem trzeba uważać, bo w wyniku dostajesz kilka możliwości jeśli dane są popularne lub... niekompletne. W tym ostatnim wypadku najlepiej jeszcze odczytywać dokładność z jaką znalazł lokację google na swoich mapach i odpowiednio prezentować dane. Jeśli dane były na poziomie domu, to wyświetlaj wynik na dużym zoomie bo są dokładne. Jeśli na poziomie województwa lub kraju, no to sorry, ale masz pecha bo zapewne dostałeś tablicę wyników i teraz musisz się zastanawiać, który wynik jest prawidłowy. Ja w swoich doświadczeniach z google mam w miarę wyłapany algorytm, które dane w jakiej kombinacji są najistotniejsze w adresie i te wymagam jako obowiązkowe. Ale metodą prób i błędów sam dojdziesz do optymalnej kombinacji części adresu i zauważysz, że nawet mając mocno niekompletne dane, jesteś w stanie uzyskać dokładność do poziomu miasta czy dzielnicy najprawdopodobniej.