Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Klasa User
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mentoos
Chciałbym napisać klasę User, która będzie obsługiwała użytkowników, m.in logowanie, wylogowanie, itd. Mam do rozwiązania kilka kwestii.
Chcę ją napisać wykorzystując MySQLi. Ważne żeby klasa działała szybko i była łatwa do późniejszej modyfikacji. Po to korzystam z OOP.

Jak najlepiej rozwiązać sprawę łączenia się z bazą?.
Czy dobrze będzie tworzyć połączenie z bazą w konstruktorze, a ustawienia bazy byłby przechowywane w polu $config, czy może
utworzyć metodę, która będzie tworzyć połączenie z bazą?
Pawel_W
Cytat(mentoos @ 5.07.2010, 21:09:03 ) *
Ważne żeby klasa działała szybko (...) Po to korzystam z OOP.

nie wiem, czy wiesz, ale OOP jest wolniejsze od kodu strukturalnego winksmiley.jpg

co do pytania: IMO lepszym rozwiązaniem jest łączenie się w konstruktorze, tak w ogóle jak już porywasz się na robienie klasy do obsługi użytkowników to mógłbyś skorzystać z jakiegoś rozszerzenia typu ADOdb, wtedy wyglądałoby to o wiele lepiej winksmiley.jpg
darko
Możesz przechowywać obiekt reprezentujący bazę danych bezpośrednio w polu użytkownika lub przekazać instancję obiektu bazy użytkownikowi, np. w konstruktorze. Z projektowego punktu widzenia metoda connect() w klasie użytkownika tak średnio wygląda, chyba, że uczynisz ją chronioną (protected).
mentoos
Dzięki za odp. Spróbuję rozwiązać to tak. Stworzę pole $db, następnie konstruktor będzie tworzył obiekt i przypisywał go do pola $db.
darko
Cytat(mentoos @ 5.07.2010, 21:22:44 ) *
Dzięki za odp. Spróbuję rozwiązać to tak. Stworzę pole $db, następnie konstruktor będzie tworzył obiekt i przypisywał go do pola $db.

O to chodzi. Polecam rozszerzyć klaskę PDO do obsługi bazy danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.