Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Łamanie linii w mysql.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Czesc, jestem tu nowy takze WITAM WSZYSTKICH.
A teraz do rzeczy:

Mam narazie prosty skrypt do dodawania newsow do sql, poprzez formularz html - wszystko dziala pieknie.
W phpmyadmin pole tresc (tresc newsa) jest polem typu text i kodowane UTF8_polish_ci.
Gdy dodaje newsa i w polu textarea uzyje entera (nowa linia) i pozniej to zapisze do bazy, to w bazie jak daje podglad rekordow, to ladnie mi te linie lamie, ale gdy juz wyswietlam tego newsa na stronie to zamiast:
Cytat
1 linia.
2 linia.
3 linia.
itp...

mam takie cos:
Cytat
1 linia. 2 linia. 3 linia. itp...

Czemu tak sie dzieje i jak temu zaradzic, zeby wyswietlalo na stronie nowe linie, tak jak w phpmyadmin?

Narazie problem zalatwilem tak, ze przed zapisaniem do bazy daje takie cos:
  1. $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['tresc']);

ale uzywanie na stronie <br /> nie jest dobrym pomyslem zwazajac na W3C.
Jak inaczej moge to zrobic?
Barcelona
Ja też miałem ten problem, ale wykorzystałem darmowego CKEditora, który wszystko ładnie łamie i koloruje smile.gif I teraz wszystko się ładnie wyświetla.

P.S. Masz tutaj linka http://ckeditor.com/
gothye
po za tym
$tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['tresc']) = nl2br
kaźmirz
Cytat(Barcelona @ 6.07.2010, 18:16:05 ) *
Ja też miałem ten problem, ale wykorzystałem darmowego CKEditora, który wszystko ładnie łamie i koloruje smile.gif I teraz wszystko się ładnie wyświetla.

P.S. Masz tutaj linka http://ckeditor.com/

Znam ckeditora, ale mi nie jest on potrzebny, w moim przypadku textarea + bbcode jest w 100% wystarczalna.

Cytat(gothye @ 6.07.2010, 18:18:04 ) *
po za tym
$tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['tresc']) = nl2br

No ok, o tym nie wiedzialem, ale nadal w zrodle zwraca mi to <br /> i teraz nie wiem czy tak zostawic, czy jest inne wyjscie.
Bo duzo osob krytykuje ten znacznik "<br />", wysmiewa kod z nim, a jednak widocznie nie da sie tego zastapic.

Barcelona
Nie jestem pewien, ale chyba w języku html jest to jedyny sposób łamania linii, no chyba że chcesz zaczynać nową linie od nowego akapitu.
Spawnm
Wyśmiewa się <br/> jeśli się je wciska gdzie popadnie aby np. uzyskać margines itp.
w treści newsa <br/> jest ok.
Ew. jak tak bardzo nie chcesz <br> to wciskaj newsy w <pre> ale osobiście polecam br winksmiley.jpg
kaźmirz
Tyle ze ja w paragrafie trzymam cala tresc:
  1. <p class="tresc">
  2. fdgdfgds
  3. gd
  4. gdf
  5. gdf
  6. gdf
  7. gdf
  8. g
  9. </p>

Cytat(Spawnm @ 6.07.2010, 18:46:52 ) *
Wyśmiewa się <br/> jeśli się je wciska gdzie popadnie aby np. uzyskać margines itp.
w treści newsa <br/> jest ok.
Ew. jak tak bardzo nie chcesz <br> to wciskaj newsy w <pre> ale osobiście polecam br winksmiley.jpg

Aha, no to mi troche ulzylo, skoro <BR> nie jest zle, to przy tym zostane smile.gif
Dzieki za pomoc!

Poprostu myslalem, ze sie jakos inaczej lamie tekst.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.