Witam,
Chcę napisać skrypt do dodawania do bazy i późniejszego wyświetlania typów, jednak nie wiem które rozwiązanie będzie bardziej optymalne.
Skrypt będzie polegał na tym, że najpierw dodaję do bazy podstawowe informacje jak "spotkanie, data, typ, kurs, stawka, bukmacher", a następnie po zakończeniu spotkania będę dodawał do bazy wynik, rezultat i bilans typu. I teraz nie wiem które rozwiązanie będzie bardziej optymalne, czy:
- dwie tabele: typy i wyniki, w "typy" znajdą się te podstawowe informacje, a w wyniki rezultat, wynik i bilans
- wszystkie pola dodać do jednej tabeli, a byłoby ich 11
z tym że chciałbym wyświetlać zarówno aktualne typy (takie, które jeszcze się nie zakończyły, dotychczas robiłem to tak, że wszystkie pola były w jednej tabeli i sprawdzałem czy pole rezultat jest puste - wtedy zakładam, że typ jest w trakcie, a jeśli te pole ma jakiś znak, to spotkanie uważam za zakończone) jak i te zakończone. - i tutaj jest mój problem, bo jak bym zrobił dwie tabele to za bardzo nie wiem jak sprawdzić czy spotkanie nie jest zakończone (bo rezultat jest w drugiej tabeli) i musiałbym przy dodawaniu typu od razu dodawać rekord z id_typu do tabeli wyniki, a to wychodzi mniej więcej tak samo jak wszystko byłoby w jednej dużej tabeli (?), a może nawet dłużej.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to dosyć jasno, chciałbym się dowiedzieć czy lepsze rozwiązanie to jedna duża tabela czy dwie mniejsze
jak byłyby dwie tabele, to zaprojektowałbym je tak (też nie wiem czy dobrze):
tabela typy:
typid
data_dodania
data_rozegrania
spotkanie
typ
kurs
stawka
bukmacher
tabela wyniki:
typid
data_dodania
rezultat_typu
wynik_typu
bilans_typu
i wydaje mi się to bardziej obszerniejsze niż jedna większa tabela - jakie jest Wasze zdanie?