Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czy w php da się pisać innymi językami, np. C/C++/ruby itp..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
madrazel
np. jest taki projekt: http://www.csh.rit.edu/~jon/ - python in php, ale to jest bardzo stary i już nierozwijany algorytm

ja jestem ciekawy czy istnieje rozwiązanie systemowe, tzn. np. jakieś rozszerzenie do php które odpowiednio wywołane w kodzie przekazywało by pewne dane innemu interpreterowi (podobnie jak serwer przekazuje plik php), a następnie pobierało by dane wynikowe tak jak z dowolnej innej funkcji

(ja rozumiem że nie ma się co łudzić co do prędkości takiego zastosowania, chociaż czasami mogło by się to opłacać w przypadku jakichś skomplikowanych pętli i języków niskiego poziomu)

np. mogło by to wyglądać tak

function doinruby($zm1, $zm2) {
<?ruby
-- no i tutaj kod w rubym --
?>
}
php po cichu przed moim kodem ustawiał by w rubym
zm1=
zm2=

oczywiście musiał by być też ustalony sposób wyprowadzania zmiennej wynikowej z takiego kawałka kodu, np. w tym przypadku za pomocą puts
(ruby to tylko przykład, ja jestem ciekawy czy istnieje taka uniwersalna bramka)
gothye
pisanie z udziałem c/c++ odpada ze względu na to że utworzony kod nalerzy przekompilować na pogram właściwy za pomocą kompilatora
madrazel
no tak ale za wykonanie kodu odpowiadałby właściwy plik z danego języka, php interesowało by tylko przekazanie pewnego stringu do właściwego interpretera i potem odebranie danych
podobnie jak serwer html przekazuje plik z rozszerzeniem *.php do programu i potem odbiera dane
bastard13
http://www.php.net/manual/en/ref.exec.php
Tam masz funkcje, które współpracują z terminalem i za ich pomocą możesz się z nim porozumiewać.
Jeżeli się uprzesz to na pewno coś ci się uda zrobić.
Przekazanie i wywołanie programu na własnym serwerze za pomocą skryptu php'a nie powinno stanowić problemu (w linku masz potrzebne informacje). Kwestia zapisania danych wynikowych do pliku bądź np. bazy przez program napisany w Javie, C++ itd. to też nic trudnego. Blokada skryptu php, aby czekał na dane wynikowe to zastosowanie odpowiedniej pętli. Później pozostaje już tylko delektować się efektem:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.