Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Dodawanie podstrony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
modzel2106
Witam. Chciałbym w swoi cms zrobić dodawanie podstron.Jestem początkujący nie wiem jak się za to zabrać...Mam listę

1. [/html]
  2. <ul style="list-style-type: circle;">
  3. <li><a href="projekt1.php">nr1</a></li>
  4. <li><a href="projekt2.php">nr2</a></li>
  5. <li><a href="projekt3.php">nr3</a></li>
  6. <li><a href="projekt4.php">nr4</a></li>
  7. <li><a href="projekt5.php">nr5</a></li>
  8. <li><a href="projekt6.php">nr6</a></li>
  9. </ul>

do listy miałby dodawać się koljny jej element czyli link do podstrony.Wszystkie podstrony mają ten sam szablon.Czytałem że da się to zrobić na zasadzie id do linków, jeżeli ktoś by mógł mnie nakierować jak podoałać temu zadaniu albo podać jakiś przykład, który pomoże mi zrobić te dodawanie podstron będę wdzięczny.
H4eX
Bez kursu php się nie obejdzie, na razie darowałbym sobie próbowanie, ale jeśli już to szukaj "podstrony php".
evolucja
Podobny problem:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=149481
modzel2106
nie da się tego zrobić na podobnej zasadzie jak umieszczanie tekstu na stronce z bazy danych? to zrobić bym umiał.Dodaje nazwę nowej stronki treść stroni(czy treścią ma być html strony) aby fizycznie się stworzyła?
H4eX
Da się z bazy wczytywać treść strony, ale musi to być plik .php, ale odradzałbym ten pomysł, lepsze rozwiązanie to pliki. Było to setki razy, wystarczy poszukać.
modzel2106
czyli potrzeba funkcja która tworzy plik.php i to nie pusty tylko o zadanym szablonie...

przeglądałem gotowe cmsy ale nie widziałem tam opcji żęby zainportować tam swojego projektu strony interneytowej i na niej dokonywać zmian....jest coś takiego możliwe?
H4eX
Jest to możliwe przy pomocy formularzy. Czemu po prostu nie weźmiesz się do kursu PHP, HTML, MySQL?
kapuch
Cytat(H4eX @ 21.07.2010, 13:59:08 ) *
Jest to możliwe przy pomocy formularzy. Czemu po prostu nie weźmiesz się do kursu PHP, HTML, MySQL?

Popieram, podstawy PHP musisz liznac, zebym mieli w ogole o czym rozmawiac.
Kup ksiazke, ew. znajdz w sieci jakis kurs podstaw php, poucz sie i dopiero wroc.
modzel2106
SQL i HTML mam opanowany z PHP trochę gorzej ale co z tego jak nie mogę w tutorialu znaleść nic o tym dodawaniu podstron,wiem że przez formularz muszę dane wprowadzać ale konkretnie się pytam czy jets jakaś funkcja która umożliwia dodanie podstrony?

php na tyle żeby zmienne przesyłać miedzy stronami i przekazywać dane z bazą danych umiem
H4eX
Cytat(modzel2106 @ 21.07.2010, 14:11:33 ) *
PHP trochę gorzej ale co z tego jak nie mogę w tutorialu znaleść nic o tym dodawaniu podstron

Trochę?! Ja wnioskuję, że go prawie nie znasz. Nie możesz znaleźć w kursie, bo po prostu go nie przeczytałeś. W normalnym kursie jest napisane jak to mniej więcej zrobić.

Cytat(modzel2106 @ 21.07.2010, 14:11:33 ) *
jets jakaś funkcja która umożliwia dodanie podstrony?

Pomocne funkcje include/require. Są one opisane w każdym kursie, a raczej powinny.
modzel2106
panowie sie nie zrozumieliśmy chyba.... include mi doda np do strony głównej podstronę i korzystam z tego... ale mi chodzi żeby o zwykły użytkownik sobie odpalił formularz i tam miał opcje dodaj podstronę przy include to podstrona istnieje a u mnie jej nie ma czyli fizycznie musi się stworzyć w jaki sposób?
evolucja
Najprostsze rozwiązanie dynamiczne:
w bazie tabela: podstrony
id|tresc

W pliku index.php robisz:
  1. $id_podstrony = $_GET['id'];
  2. //Zapytanie: pobierz TRESC z PODSTRONY gdzie ID = $id_podstrony
  3. echo $tresc_podstrony;

i menu do tego: index.php?id=1

Coś bardziej statycznego:
W pliku index.php robisz:
  1. $id_podstrony = $_GET['id'];
  2. include("podstrona_$idpostrony.php");

i tworzysz sobie pliki o nazwach podstrona_1.php, podstrona_2.php

menu jak do przykładu wyżej.
modzel2106
dziękuje evolucja powoli sie wszytsko rozjaśnia, nie wiem tylko co to za menu
(menu do tego: index.php?id=1) w tym menu mają być linki o określonym id?
H4eX
Przeczytaj kurs php a dowiesz się na 100% ;|
modzel2106
swoją wypowiedzią H4eX nie pomagasz mi,powtarzaż sie, jak będę miał czas to przeczytam ale w tej chwili muszę to szybko zrobić wiec nie mam czasu żeby cały kurs od desko do deski czytać
H4eX
Wiem, że się powtarzam, bo tak ma być. Kurs php a potem pytania. Szybko zrobić, ciekawe co jest tak ważnego :|

Szukaj: get php
modzel2106
o odpowiedz na to w tej chwili mi chodzi :"dziękuje evolucja powoli sie wszytsko rozjaśnia, nie wiem tylko co to za menu
(menu do tego: index.php?id=1) w tym menu mają być linki o określonym id? " przekazywać dane czy metodą post czy get to umiem bo nawet przy głupim logowaniu tego używam, a czasu nie mam ponieważ stronkę mam mieć gotową do koca tygodnia a ten cms mi został nieszczesny
evolucja
id to identyfiaktor podstrony którą pobierasz z bazy.

Jak ty możesz logowanie(i pewnie rejestację też) napisać jak ty z podstronami masz problem...?
modzel2106
tak wiem evolucja co to jest id ale co to za "menu" co w tym menu ma sie znajdować?
evolucja
nie wiesz co to menu?
to odnośniki dzięki którym przemieszczasz się po stronie.
modzel2106
źle trochę może sprecyzowałem pytanie wiem co to menu nie wiedziałem co ma się znajdować w menu o którym była mowa ale już rozumiem,jak uda mi się napisać dodawanie tych podstron napisze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.