Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Być programistą - jak to jest?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
qbas-s
Witam,
pytanie jest skierowane do osób które już pracują na stanowisku programisty; jak to jest być programistą na etacie?
Po raz pierwszy firma tego typu jest zainteresowana ze mną współpracą( narazie na okresie próbnym) - od przyszłego tygodnia zaczynam:)

Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Czego należy się wystrzegać?
Jak to jest pracować w takim zespole?
Co byście poradzili początkującemu programiście na okresie próbnym?
Opowiedzcie coś o zasadach panujących w waszej pracy.

Pozdrawiam
wookieb
Cytat(qbas-s @ 23.07.2010, 13:44:26 ) *

Ja z reguły uważam na to aby ukradkiem nie ukradli mi ciastek ze stołu

Jedzenie okruszków spomiedzy klawiatury. Nigdy nie wiesz jakie tałatajstwo mogło jej dotykać i co gorsza... ech :/

Fajnie. Laski na ulicy zaczepiają i podziwiają za świetną grę zespołową, którą obserwowały przez okno swojej klitki w pracy

Noś szpitalne ochraniacze na obuwie

Poza 10 przykazań.
11) Nie będzie pragnął stanowiska pracy szefa twego.
12) A i o porannym myciu pamiętaj.
13) No i teraz najważnie <html>PHP Allowed Memory Size Exchausted Fatal Error</html>

Pozdrawiam

Ciesz się, że jeszcze możesz smile.gif
phpion

Staraj się być możliwie towarzyski (tj. nie zamykaj się w sobie, nie tylko nos w monitor i praca - rozmawiaj z ludźmi), jeśli masz pytania do powierzonego zadania to śmiało pytaj (a nie rób jak Ci się wydaje, że będzie dobrze), nie wymądrzaj się (ale jeśli jesteś pewien swojego to wypowiedz swoje zdanie), bądź punktualny (przychodź do pracy punktualnie, ale wychodź ciut po ustalonego godzinie - nie kończ pracy w momencie wybicia godziny końca dniówki). Do tego oczywiście kultura osobista i schludny wygląd (higiena, ubiór).

Patrz wyżej smile.gif

Zależy na jaki trafisz. Ja w jednej pracy pracowałem z kolesiami, którzy mieli o sobie wielkie mniemanie, a wykładali się np. na prostych zapytaniach SQL (tworzyli iloczyn kartezjański i dziwili się, że dane im się dublują biggrin.gif).

Wiary w siebie i swoje umiejętności smile.gif

Generalnie: spoko thumbsupsmileyanim.gif
skowron-line
Cytat
Być programistą - jak to jest?

Wychodzisz rano z domu wszystko w zwolnionym tempie, pani ze straganu rzuca Ci pomarańcze, laski się oglądają za tobą a ty klikasz bracie i klikasz i klikasz....

bo jesteś programistą.
athabus
Hej no nie róbcie sobie jaj z kolegi - dobrze, że pyta o takie rzeczy.
Ogólnie zwróć uwagę na to ci pisze phpion bo dobrze pisze. Oczywiście podstawowym kryterium powinna być Twoja wiedza, ale tego nie zmienisz w tydzień więc tą sprawę pomijam. Co do reszty to:
- higiena osobista to ważna sprawa - niestety z moich doświadczeń jest trochę prawdy w stereotypach o informatykach tj. przetłuszczone włosy etc. Także przed wyjściem do pracy prysznic, golenie itp. obowiązkowo
- ubranie - dostosuje się do zasad panujących w firmie - nie ubieraj się zbyt elegancko bo uznają Cię za sztywniaka ani zbyt luźno. Po prostu popatrz na innych.
- staraj się nawiązywać dobre kontakty z ludźmi. Nie wiem czy masz studia, ale wielu studentów/ludzi po studiach w swojej pierwszej pracy okazuje coś na zasadzie pogardy dla pracowników niższego szczebla - tj. np. sprzątaczki czy sekretarki (no chyba, że sekretarka to fajna laska ;-) ) - odnoś się miło do wszystkich pracowników.
- nie przeszkadzaj innym w pracy - jeśli to Twoja pierwsza praca trochę zajmie ci przyzwyczajenie do pracy przez 8h - będzie Cię kusiło aby zagadywać wszystkich do okoła i co chwilę robić sobie przerwy na herbatę/kawę itp. - kontroluj się
- dobra rada z punktualnością a jeszcze lepsza z tym aby nie czekać ze spakowaną torbą u nogi na 16. Jak zostaniesz 5 minut dłużej w pracy to Ci nie ubędzie a zrobisz pozytywne wrażenie
- pamiętaj, że w firmie pracuje wiele osób - nie zawracaj szefowi spraw każdą duperelą - czasami lepiej spytać kolegę obok jak to robią niż ciągle przeszkadzać w pracy szefowi
- staraj się pokazać, że jesteś samodzielny i realizujesz powierzone zadania

To tyle na początek i powodzenia.
emp
Cytat(qbas-s @ 23.07.2010, 11:44:26 ) *

Żeby nie robić z lamusami

Lamusów

Programiści jeśli nie są lamusami są zawsze spoko

Nie ćpaj w pracy, nie kozacz, nie bij nikogo.

Jest tylko jedna wal swoją ćwiarę hery po tym jak zrobisz co do ciebie należy i nie wrzucaj żadnemu programiście piguł gwałtu do herbaty czy enedżajzera innym możesz.

SHiP
U mnie na luzie. Codziennie dostaję dobry obiad, a czasem nawet szef wypuszcza mnie z klatki. Czasem w przerwie gramy w piłkę, oglądamy filmy na YT i gramy w gry flashowe. Ogólnie, strasznie ciężka praca...

Imho grunt to mieć własne zdanie. Jeśli szef każe robić Ci coś głupiego, niezgodnego ze standardami etc. to mu po prostu powiedz, że to jest bez sensu. Z drugiej strony źle jest być totalnym perfekcjonistą, bo wtedy traci się czas na mniej ważne rzeczy...
phpion
Cytat(SHiP @ 23.07.2010, 14:16:53 ) *
Jeśli szef każe robić Ci coś głupiego, niezgodnego ze standardami etc. to mu po prostu powiedz, że to jest bez sensu.

Doradzałbym ostrożność w takich sytuacjach: szef to jednak nie kolega z biurka obok, któremu można powiedzieć "jesteś głupi". Swoje racje można przedstawić, ale jeśli szef się uprze to nie ma bata. Niestety.

PS: ~wookieb i ~emp ... brzydal.gif
thek
Cytat
Jeśli nie wali od Ciebie tygodniowym potem, a z ubrania nie wywnioskuje się co jadłeś wczoraj - jest ok. Nie przesadzaj ze spoufalaniem się. Pamiętaj, że nie znasz męża/chłopaka koleżanek z pracy ( no chyba, że już jesteś z nimi po brudziu na integracyjce winksmiley.jpg ), a zaułki bywają bardzo ciemne. Patrz na co sobie pozwalają i staraj zachowywać nieco mniej ekstrawagancko niż oni (to, ze szef przychodzi w rozchłestanej koszuli, szortach i sandałach nie znaczy, ze Ty też powinieneś, co innego jeśli tak przychodzą wszyscy winksmiley.jpg ). Jesteś nowy = inni chcą wiedzieć o Tobie wszystko, bo siebie już znają. Stopniuj wycieki informacji winksmiley.jpg Poza tym nie rób z siebie znawcy wszystkiego. W końcu i tak wymyślą coś na czym polegniesz. Im mniej będą mieli powodów by cieszyć się z tego, że Cię zagięli, tym lepiej. Mniejsza szansa na to, że będzie im się chciało próbować to zrobić.
Cytat
Ciemnych zaułków...
Cytat
Różnie. Czasem możesz być jedynym przedstawicielem tego zespołu biggrin.gif
Cytat
Bądź sobą. Tylko pamiętaj - ekshibicjonizm w miejscu pracy to nie jest coś co może się podobać biggrin.gif
A... I poznaj dział marketingu. Tam zazwyczaj najwięcej można się dowiedzieć i jest co pooglądać.
Cytat
Są tylko dwie istotne: "Szef ma zawsze rację.", "Jeśli szef nie ma racji i masz jaja by mu to powiedzieć, to będzie dobrze. Jeśli przyzna Ci rację to znaczy, że jest ok i da się z nim w przyszłości pertraktować. Jeśli Cię wyleje, to znaczy, ze i tak by to zrobił prędzej czy później, a Ty masz spokój i nie będziesz musiał z nim użerać dłużej."
dr_bonzo
Cytat

Na to czy twoja myszka i klawiatura jest podlaczona do komputera. Do twojego komputera

Cytat

Opuszczania stanowiska bez zablokowania ekranu (wygaszacz + haslo, min 32 znakowe)

Cytat

Codziennie bedziesz dostawal od kolegów/koleżanek tysiace linkow do obrazkow, zdjec, YT, wykopa itd...

Cytat

...trzeba naumiec sie je ignorowac... (wystarczy odpisac "haha", ":)", "suchar") i samemu wiecej linkow wysylac niz sie ich otrzymuje

Cytat

Nie możemy nosić obuwia obrażającego czyichś uczuć religijnych
erix
Cytat
Doradzałbym ostrożność w takich sytuacjach: szef to jednak nie kolega z biurka obok, któremu można powiedzieć "jesteś głupi". Swoje racje można przedstawić, ale jeśli szef się uprze to nie ma bata. Niestety.

Ja bym tutaj nie generalizował; z doświadczenia - wyżsi stanowiskiem nieraz testują Cie pod względem tego, czy Twoje rozwiązanie ma sens, czy jesteś w stanie uzasadnić jego wprowadzenie. Ale tutaj nie ma uniwersalnej rady, zależy od osobowości, tu trzeba na wyczucie. winksmiley.jpg
Puciek

Na to ile naklamales na rozmowie a co za tym idzie czego beda oczekiwac

Wspolpracownikow, idac do toalety zabieraj peryferia ze soba

Zalezy czy jest klima

A czy nalezy bac sie szefa, to prosta sprawa jest.

Sa dwa rynki programistow, dobrych i kiepskich. Jak jestes kiepski to robisz co ci powiedza i trzymasz morde na skobel bo ktos cie w koncu zaprosil (tak, tutaj panuje rynek pracodawcy). A jak jestes dobry to mozesz wprost powiedziec szefowi ze jest debilem bo i tak masz 10 innych ofert gotowych "na wczoraj".
cojack
Cytat

Na kolor skarpetek.

Cytat

Lampienia się komuś w monitor.

Cytat

Zespole? Mówisz o jednoosobowej brygadzie programistyczno-developersko-kreatywistyczno-htmlowo-cssowo-javascriptwa? To popracuj sobie sam z sobą a się dowiesz.

Cytat

Tak szefie, już szefie, tak jest szefie, już idę szefie, kawy szefie, mam fajną koleżankę szefie... itd (happy.gif)

Cytat

Szef ma zawsze rację, gdy nie ma racji myśl rekurencyjnie.

Także kijem wisły nie zawrócisz. Rób tak żeby szef myślał że jest po jego myśli a zrób po swojemu.
qbas-s
Dziękuje wszystkim za te cenne uwagi zarówno te poważne jaki i trochę bardziej na luzie:)

A jak to jest gdy dostaje się projekt i w trakcie jego robienia trafi się na przeszkodę z którą wcześniej nie miało się do czynienia lub się nie pamięta np. programista robie jakiś formularz przypuśćmy w jakimś framework'u i ma zrobić walidację z użyciem ajaxa.
Coś tam kiedyś taki programista próbował ale dokładnie nie pamięta jak się to robiło w ajax. To co wtedy?

A jeśli coś więcej mam więcej napisać o sobie to jestem świeżym inż. informatyki. Robiłem dużo komercyjnych projektów ale głównie dla osób króre się na tym nie znają - więc robiłem tak aby tylko wizualnie było ok a na kod nie zwracałem uwagi aby tylko działało.
Czy szef takiego początkującego jakoś telerancyjnie traktuje?
Wicepsik
Cytat(qbas-s @ 23.07.2010, 20:33:39 ) *
Dziękuje wszystkim za te cenne uwagi zarówno te poważne jaki i trochę bardziej na luzie:)

spoko winksmiley.jpg

A jak to jest gdy dostaje się projekt i w trakcie jego robienia trafi się na przeszkodę z którą wcześniej nie miało się do czynienia lub się nie pamięta np. programista robie jakiś formularz przypuśćmy w jakimś framework'u i ma zrobić walidację z użyciem ajaxa.
Coś tam kiedyś taki programista próbował ale dokładnie nie pamięta jak się to robiło w ajax. To co wtedy?

1. Pytasz wuja googla
2. Pytasz się kolegi z pracy
3. Piszesz temat na forum.php.pl

A jeśli coś więcej mam więcej napisać o sobie to jestem świerzym inż. informatyki. Robiłem dużo komercyjnych projektów ale głównie dla osób króre się na tym nie znają - więc robiłem tak aby tylko wizualnie było ok a na kod nie zwracałem uwagi aby tylko działało.

Czyli należysz do pierwszej grupy tzw. "klepaczy kodu" ? Moim zdaniem dobry programista nawet w małych projektach powinien pisać tak jak w każdym innym projekcie.

Czy szef takiego początkującego jakoś telerancyjnie traktuje?

Zależy na jakiego szefa trafisz.

Cytat(Puciek @ 23.07.2010, 16:48:45 ) *
Sa dwa rynki programistow, dobrych i kiepskich. Jak jestes kiepski to robisz co ci powiedza i trzymasz morde na skobel bo ktos cie w koncu zaprosil (tak, tutaj panuje rynek pracodawcy). A jak jestes dobry to mozesz wprost powiedziec szefowi ze jest debilem bo i tak masz 10 innych ofert gotowych "na wczoraj".

qbas-s
zdefiniuj co znaczy klepacz kodu? to jest programista który zajmuję się wersją skryptową aplikacji a nie wizualną?

cojack
Po prostu klepiesz by było i działało, nie zastanawiasz się na infrastrukturą kodu. Pospolity klepacz kodu, coś ~gimnazjum. Jak jesteś inż to powinni Cie na studiach nauczyć co jak się robi. Jak nie wyniosłeś praktyk z innych języków programowania, to Ci nie zazdroszczę.
qbas-s
Aha - myślę że taki nie jestem. Zawsze robię tak aplikację aby można było ją łatwo w przyszłości rozbudować. Staram się trzymać modelu MVC - dlatego od jakiegoś czasu piszę aplikacje z użyciem kohany. Czasami napisanie aplikacji długo mi się schodzi bo staram znaleźć najlepsze rozwiązania.

Jeszcze rok temu trzaskałem komercyjne projekty aby szybciej i aby jak najwięcej kasy zarobić - stwierdziłem jednak, że mój przyszły pracodawca nie będzie chyba zadowolony z takiej ideii:)
nasty
Cytat

Szukasz nowej pracy.
Puciek
Cytat(qbas-s @ 23.07.2010, 21:24:30 ) *
Aha - myślę że taki nie jestem.
Znaczy jestes
sweter
Przyłączę się do dyskusji, bo ten temat jest dla mnie również interesujący.
Jak wygląda dzień takiego developera? Duży jest natłok pracy, czy można sobie pozwolić na przeglądanie poczekalni Demotywatorów w pracy? smile.gif
Jak wygląda rozmowa ze zleceniodawcą (rozmawiają z nim wszyscy, jedna osoba, czy może szef i później to on przekazuje informacje jak ma wyglądać projekt)?

Puciek
Cytat(sweter @ 24.07.2010, 14:33:24 ) *
Przyłączę się do dyskusji, bo ten temat jest dla mnie również interesujący.
Jak wygląda dzień takiego developera? Duży jest natłok pracy, czy można sobie pozwolić na przeglądanie poczekalni Demotywatorów w pracy? smile.gif
Jak wygląda rozmowa ze zleceniodawcą (rozmawiają z nim wszyscy, jedna osoba, czy może szef i później to on przekazuje informacje jak ma wyglądać projekt)?
Idz na rozmowe i sie dogadaj. Ale wnioskuje ze skro musisz zadawac takie pytania to nie mozesz sobie pozwolic na obijanie w pracy.
sweter
Ja jeszcze nie miałem przyjemności pracować na stanowisku programisty, dlatego się pytam. A to pytanie było pokierowane wyłącznie ciekawością smile.gif
Więc jak, jest luzik w pracy czy może nie? Są takie okresy że pracy jest na 8h, a czasami na ~6h?
cojack
Czasami są takie okresy że pracy jest na ~20h także don't wory nic ciekawego Cie nie ominęło jeszcze.
qbas-s
może po części jestem:) ale kto z osób wypowiadających się na tym wątku nie był klepaczem kodu?smile.gif
Puciek
Cytat(qbas-s @ 24.07.2010, 17:45:39 ) *
może po części jestem:) ale kto z osób wypowiadających się na tym wątku nie był klepaczem kodu?smile.gif
Klepacz kodu to podejscie do pracy ktore przeklada sie na to ze jestes kiepski, robisz malpia robote i raczej nigdy nie bedziesz dobry bo nie masz w sobie "tego". Wiec nie, ja nigdy nie bylem klepaczem kodu bo zawsze piec razy planowalem a raz "cialem" i nie robilem malpiej roboty typu ciecie szablonow
qbas-s
Gratuluje geniuszu:) z tego co wypowiadali się wcześniejsi forumowicze to Ty należysz do koderów wszystko wiedzących:)
Puciek
Cytat(qbas-s @ 24.07.2010, 18:07:54 ) *
Gratuluje geniuszu:) z tego co wypowiadali się wcześniejsi forumowicze to Ty należysz do koderów wszystko wiedzących:)
Dzieki za info, zawsze zdawalo mi sie ze nie mozna wiedziec wszystkiego ale oswieciles mnie ze jednak sie da.
cojack
Cytat(Puciek @ 24.07.2010, 18:06:04 ) *
Klepacz kodu to podejscie do pracy ktore przeklada sie na to ze jestes kiepski, robisz malpia robote i raczej nigdy nie bedziesz dobry bo nie masz w sobie "tego". Wiec nie, ja nigdy nie bylem klepaczem kodu bo zawsze piec razy planowalem a raz "cialem" i nie robilem malpiej roboty typu ciecie szablonow

to się nazywa TAO, TAO programowania.
qbas-s
Cytat(Puciek @ 24.07.2010, 18:15:43 ) *
Dzieki za info, zawsze zdawalo mi sie ze nie mozna wiedziec wszystkiego ale oswieciles mnie ze jednak sie da.

ogólnie to się nie da ale niektórzy wypowiadają się tak jakby wiedzieli wszystko. A trochę mniej zaawansowanymi gardzili. Ogólnie to chyba wynika z ich kiepskich doświadczeń z początków kariery....
Puciek
Cytat(qbas-s @ 24.07.2010, 18:27:19 ) *
ogólnie to się nie da ale niektórzy wypowiadają się tak jakby wiedzieli wszystko. A trochę mniej zaawansowanymi gardzili. Ogólnie to chyba wynika z ich kiepskich doświadczeń z początków kariery....
A nie z tego ze matka mnie nie kochala ?
qbas-s
Cytat(Puciek @ 24.07.2010, 18:28:43 ) *
A nie z tego ze matka mnie nie kochala ?

hehe tego to nie wiem....
Puciek
Cytat(cojack @ 24.07.2010, 18:19:33 ) *
to się nazywa TAO, TAO programowania.
Przeczytalem, dobre biggrin.gif A w sporej mierze prawdziwe biggrin.gif
SHiP
Imho są dwa rodzaje programistów - klepacze kodu oraz architekci. Pierwsi programują(stąd nazwa klepacz kodu, bo wklepują kod) i do nich zaliczamy się prawie wszyscy lub kiedyś się zaliczaliśmy. Drudzy są już na wyższym stopiu wtajemniczenia. Po wielu latach praktyki wiedzą co jest ważne i jak pewne rozwiązania zaprogramować. Ich rolą jest jedynie rozpisanie całej architektury w UML tak aby klepacze to zaprogramowali, analiza oraz kontrola jakości.

To co piszecie na temat małpiej roboty... No cóż, u nas się na takiego mówi "murzyn" i choć brzmi to strasznie rasistowsko jakoś się przyjęło... Ale to jest niezdrowe stanowisko w firmach gdzie nie ma jasnego podziału ról na front-end, back-end, bazy danych, bezpeczeństwo, optymalizację etc. ponieważ zatrudnienie 5 osób kosztuje po prostu więcej niż jednej...
Puciek
Cytat(SHiP @ 24.07.2010, 20:53:47 ) *
Imho są dwa rodzaje programistów - klepacze kodu oraz architekci. Pierwsi programują(stąd nazwa klepacz kodu, bo wklepują kod) i do nich zaliczamy się prawie wszyscy lub kiedyś się zaliczaliśmy. Drudzy są już na wyższym stopiu wtajemniczenia. Po wielu latach praktyki wiedzą co jest ważne i jak pewne rozwiązania zaprogramować. Ich rolą jest jedynie rozpisanie całej architektury w UML tak aby klepacze to zaprogramowali, analiza oraz kontrola jakości.

To co piszecie na temat małpiej roboty... No cóż, u nas się na takiego mówi "murzyn" i choć brzmi to strasznie rasistowsko jakoś się przyjęło... Ale to jest niezdrowe stanowisko w firmach gdzie nie ma jasnego podziału ról na front-end, back-end, bazy danych, bezpeczeństwo, optymalizację etc. ponieważ zatrudnienie 5 osób kosztuje po prostu więcej niż jednej...
Murzyn nie jest niezdrowym stanowiskiem i pełni bardzo ważną role w każdym teamie - robi to na co czas innych jest niewarty. Czyli poprawki w HTMLu, czyli jakas małpia zmiana na bazie danych (typu przeniesienie we wszystkich tabelach i funkcjach id_ na _id) ogólnie robota niskiej wagi i niskich umiejętności do której wysłanie jakiejś z tych 5 osób to marnowanie pieniędzy.

I zdziwie cię, znam dość troche osób które nigdy nie były klepaczami kodu. Programowały ale nie były klepaczami winksmiley.jpg
nasty
Kiedyś na StackOverflow przeczytałem taki fajny tekst:

Cytat
n my experience, programmers (and many other professions) usually go through a few stages, roughly like this:

1. You suck and you know it. You're just starting out and constantly stumbling over every little thing.

2. You get past the first stage and start getting reasonably comfortable within the small world you've been working in. You start to think you're pretty good, but really you still pretty much suck. You just haven't been exposed to much outside your little world, so you don't realize all the important things you don't know. Many college graduates are like this, and some stay here through their whole career.

3. You get exposed to new things - languages, technologies, complex systems, other programmers who are way better than you, etc. and realize once again that you suck. Every new system you encounter reminds you once again how much you suck. You look back at all the old programs you wrote and realize how much they suck (including that program you just wrote last week).

Z tego co widzę, to większość w tym wątku utknęła gdzieś w okolicach drugiego punktu winksmiley.jpg
.... jeszcze trochę więcej doświadczenia, więcej wyzwań i nabiorą pokory, kwestia czasu winksmiley.jpg

@SHiP: Nie ma klepaczy kodu i architektów. Są tylko: Dobrzy klepacze kodu i źli.
Dobry klepacz umie też zaprojektować dobrze system, bo projektowanie systemów to też jeden z obowiązków inżyniera oprogramowania, tak samo jak samo klepanie kodu.
Puciek
Cytat(nasty @ 24.07.2010, 23:37:03 ) *
Z tego co widzę, to większość w tym wątku utknęła gdzieś w okolicach drugiego punktu winksmiley.jpg
.... jeszcze trochę więcej doświadczenia, więcej wyzwań i nabiorą pokory, kwestia czasu winksmiley.jpg
Tu sie nie zgodze (wyjatkowo mam powody a nie dla zasady) poniewaz pokora to cecha osobowosci i albo sie pokorny urodziles albo nie i musisz z tym zyc. Jest tez spora roznica miedzy pokora a byciem poprostu szczerym wobec siebie (dosc troche jak to mowil dziadek sun tzu, oklamuj wszystkich tylko nie siebie).
cojack
Tam brakuje 4 pkt, all write code by you suck, you know it it's suck, but they pay for it and you write it for money, don't care about how much they suck, money don't suck, you make money, do your best suck code for your money.

maj englisz is gut englisz są dont tejk pojnt to mi aj łil flejm ju bicz biggrin.gif
LBO
Cytat(dr_bonzo @ 23.07.2010, 15:02:58 ) *
Nie możemy nosić obuwia obrażającego czyichś uczuć religijnych

Właśnie i jak w sandałach to bez skarpetek
qbas-s
Cytat(LBO @ 25.07.2010, 12:22:40 ) *
Właśnie i jak w sandałach to bez skarpetek

w sandałach i ze skarpetkami to jeszcze nic są tacy co chodzą w japonkach ze skarpetkami
wookieb
Cytat(qbas-s @ 28.07.2010, 15:11:10 ) *
w sandałach i ze skarpetkami to jeszcze nic są tacy co chodzą w japonkach ze skarpetkami

Japoński styl. Nic dziwnego. Zresztą kurde, co nam do tego czy ktoś ubiera skarpetki? A może to ochrona przed komarami i do tego długie spodnie? Co nam do tego?
SHiP
Popieram wookieb i jedynie napiszę, że zgodnie z savoir vivre do niektórych sandałów należy założyć skarpety więc nie rozumiem ludzi czepiających się innych. Często też gdy ma się długi odcinek pieszego chodu warto założyć skarpety. Inaczej robią się odciski. Ogólnie nie ma zasady a ocenianie po tym jest bez sensu.

Osobiscie np. nie chodzę w sandałach w ogóle ponieważ nie lubię chodzić bez skarpet a ludzie są strasznie uczuleni na tą kombinację.
LBO
Dzięki, zrobiliście ze mnie potwora...

... smile.gif
nmts
Po prostu za dużo TVN Style. smile.gif
NuLL
Yeah - skarpetki plus sandaly a potem w postanowieniach noworocznych na forum - znalesc dziewczyne biggrin.gif ( on offence ) smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.